Hitno smeniti Panteliju Ćurguza
Foto: Gas Srpske

Borci traže

Hitno smeniti Panteliju Ćurguza

Planeta -
Celi Odbor je za Ćurguzovu smenu zbog toga što ne radi u interesu boraca,,kaže predsednik iz istočne Hercegovine Jovan Delić

TREBINJE - Borci istočne Hercegovine apelovali su na jedinstvo boračkih kategorija i zatražili hitnu smenu Pantelije Ćurguza, predsednika Boračke organizacije RS, rekao je Vojin Gušić, predsednik Boračke organizacije istočne Hercegovine.

- Tražimo odgovornost Pantelije Ćurguza zbog prekršenih mandata koje mu je dala Skupština BORS-a. Pantelija Ćurguz je prevario borce, jer je na Skupštini BORS u Istočnom Sarajevu donesena odluka da se ne podrže sporna zakonska rešenja bez naših primedbi i amandmana. Ćurguz nije postupio prema odlukama Skupštine koja ga je obavezala - rekao je Gušić.

On je apelovao da borce da budu jedinstveni i da se ne dele zbog interesa nekih stranaka i pojedinaca koji žele njihovu muku da iskoriste za dobijanje jeftinih političkih poena.

Sličan stav preovladava i u svim istočnohercegovačkim opštinama.

- Pantelija Ćurguz kao predsednik BORS prekršio je sve zaključke Skupštine. Stoga što pre treba održati vanrednu Skupštinu BORS na kojoj će biti zatražena njegova smena - rekao je predsednik Odbora porodica poginulih boraca istočne Hercegovine Jovan Delić, koji je ujedno i član Koordinacionog odbora boračkih organizacija regije.

Delić tvrdi da je i celi Odbor za Ćurguzovu smenu zbog toga što ne radi u interesu boraca.

- Mi smo na sednici Skupštine BORS u Istočnom Sarajevu jednoglasno donijeli zaključke koje Ćurguz nije ispoštovao i zato mora da ode - kaže Delić.

Na Ćurguza nisu kivni samo borci i njihovi predstavnici, već i bivši komandanti Vojske RS, koji su samovoljom visokih predstavnika smjenjivani sa svojih funkcija.

Jedan od njih je i Svetozar Aćimović iz Trebinja, nekadašnji pukovnik VRS, kojeg je 2003. godine smenio Pedi Ešdaun.

- Sedam godina sam bio bez posla. Iz rata sam izašao kao pukovnik VRS, a dok sam bio pod sankcijama, pa ni danas, nikada me gospodin Ćurguz nije pitao kako živim - kaže Aćimović.

Dodaje da se Ćurguz ne bori za prava boračke populacije, nego je BORS doveo do toga da dezerteri odlučuju o sudbini boraca.

Nekadašnji član Predsedništva BORS-a Dušan Đenadija smatra da su aktuelni članovi BORS-a morali pokazati više ozbiljnosti i brige za borce.

- Borci su kategorija koja danas najlošije živi, boračke organizacije su razjedinjene, predsednik BORS-a treba da predstavlja stavove Skupštine, a on to ne radi - rekao je Đenadija.

Predsednik Opštinske boračke organizacije Bijeljina Zoran Miljanović za “Glas Srpske” kaže da su upravo zatražili hitno održavanje vanredne sednice Skupštine BORS da bi se preispitala i utvrdila odgovornost Pantelije Ćurguza.

- Mi već dugo imamo zahteve boračkih organizacija sa terena da se zakaže vanredna Skupština na kojoj bismo videli svačiju odgovornost ponaosob - kaže Miljanović.

Ističe da je među bivšim borcima veliko nezadovoljstvo.

- Kriza se ne raspoređuje na ravne časti i na sve. Upravo ide na najtanje karike, a to je boračka populacija. Posle vanredne sednice Skupštine odlučićemo hoćemo li organizovati vanredne izbore u BORS-u - kaže Miljanović.

Član Predsedništva BORS Dragan Milošević, kako je ranije i najavio “Glasu Srpske”, na sednici Predsjedništva BORS-a podneo ostavku nezadovoljan načinom rada Pantelije Ćurguza.

Član Predsedništva BORS iz istočnosarajevske regije Željko Lalić rekao je da misli da će Pantelija Ćurguz sam podneti ostavku.

Od deset regionalnih odbora, koliko čini BORS, pet je nezadovoljno radom predsednika BORS.

Pretnje RTRS i Draganu Davidoviću

- Draganu Davidoviću bolje bi bilo da se zakačio sa celim svetom, nego sa mnom i BORS - rekao je predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz u Banjaluci, odgovarajući na pitanje novinara zašto je na dnevni red sednice Predsedništva stavio pismo koje je dobio iz RTRS-a naslovljeno na njegovo ime.

Na pitanje novinara da li je tačno da je Perici Bundalu iz Dubice ponudio na prodaju svoju šljunkaru, Ćurguz je rekao da je to haranga na njega i BORS i da ne poznaje Bundala. On je naveo da je zamerio Davidoviću i RTRS što su na Veliki ćetvrtak emitovali film "Pucanj u srce".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track