Najnovije vesti

DEPORTACIJA VEĆ U PONEDELJAK: Nemačka proteruje Balkance odbijene za azil
Foto: REuters

Povratak

DEPORTACIJA VEĆ U PONEDELJAK: Nemačka proteruje Balkance odbijene za azil

Planeta
00:00h
U zemlje sigurnog porekla spadaju i Srbija, Kosovo, Crna Gora i Albanija tako da nema razloga za azil, kaže koordinator za izbeglice Peter Altmajer

BERLIN - Nemačka će, umesto od 1. novembra već od ponedeljka početi s primenom novog zakona o azilu i time sa velikim proterivanjem odbijenih podnosioca zahteva.

To se pre svega odnosi na ljude iz balkanskih zemalja, javljaju nemački mediji, a potvrdio je i specijalni koordinator za izbeglice, šef Kancelarske službe Peter Altmajer.

"To će nam najverovatnije poći za rukom i čak nekoliko dana ranije", rekao je Altmajer povodom primene zakona, koji je 1. novembra trebalo da stupi na snagu i koji predviđa pojedonostavljenje postupka za deportaciju odbijenih azilanata.

On je kao nove zemlje sigurnog porekla definisao Kosovo, Albaniju i Crnu Goru. Srbija se već duže vremena nalazi na listi zemalja sigurnog porekla, što znači da u takvim zemljama nema ni političkog progona ni političkog mučenja, pa time ni razloga za azil, ali se zahtevi građana ipak mogu pojedinačno proveravati.

Prema informacijama dnevnika "Velt", veliki broj odbijenih azilanata se odlučuje da dobrovoljno napusti Nemačku, pa je tako od januara do septembra zemlju napustilo 22.400 ljudi, dok je 11.500 bilo proterano.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...