PENTAGON STRAHUJE: Ruske podmornice prete da će ugasiti Internet celom svetu
Foto: AP

Šta se događa na dnu mora

PENTAGON STRAHUJE: Ruske podmornice prete da će ugasiti Internet celom svetu

Planeta -
Zvaničnici SAD strahuju da bi Rusi mogli da napadnu kablove od kojih zavise komunikacije zapadnih vlada, ekonomija i građana

NJUJORK - Pentagon je zabrinut zbog aktivnosti ruskih podmornica u zoni velikog broja najvažnijih komunikacionih kablova koji opslužuju čitav svet internetom.

Kako piše “Njujork tajms”, vojni i obaveštajni zvaničnici SAD zabrinuti su da bi Rusi mogli da, u situaciji tenzije ili konflikta, planiraju da napadnu te kablove od kojih zavise komunikacije zapadnih vlada, ekonomija i građana.

Međutim, kako list navodi, i dalje nema nikakvih dokaza o sečenju kablova, ali su zvaničnici SAD svejedno zabrinuti zbog povećane aktivnosti ruske vojske, kako po dnu mora, tako i po čitavom svetu.

U Pentagonu i obaveštajnim agencijama podaci o rastućim pomorskim aktivnostima su strogo poverljivi i o njima se javno ne diskutuje.

“Svakodnevno se brinem o tome šta bi Rusi mogli da rade”, navodi komandant flote podmornica u Pacifiku, Frederik Dž. Rog.

U isto vreme portparol mornarice u Vašingtonu komandant Vilijam Marks kaže da bi “bio veoma zabrinut da čuje da neka zemlja petlja sa komunikacionim kablovima”.

“Međutim, zbog poverljive prirode operacija u kojima učestvuju podmornice, ne možemo ništa više o tome da diskutujemo”, kaže Marks.

Ipak, privatno su mnogo direktniji, pa tako ističu da od Severnog mora do Severnoistočne Azije, a čak i u vodama blizu obala SAD, beleže značajno povećanu rusku aktivnost duž poznatih ruta kablova.

Tako je, kako se navodi, prošlog meseca ruski obaveštajni brod Jantar išao duž istočne obale SAD na putu do Kube – gde se u blizini američke baze Gvantanamo nalazi jedan do kablova

“Ovaj nivo aktivnosti se može uporediti sa onim koji smo videli za vreme Hladnog rata”, ističe jedan od evropskih diplomata.

List navodi da se te ruske operacije poklapaju sa onim na Krimu, istočnoj Ukrajini i u Siriji.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track