EPIDEMIJA OTKAZA U SAD: Ponavlja se kriza iz 2009. godine
Foto: Thinkstock

Zabrinutost

EPIDEMIJA OTKAZA U SAD: Ponavlja se kriza iz 2009. godine

Planeta -
Među kompanijama koje su najavile ukidanje radnih mesta su mnogi giganti poput Junajted tehnolodžis, Dženeral elektrik, Hjulit Pakard, Šlumberger, kao i Tviter

NJUJORK - Najveće američke kompanije su u trećem kvartalu tekuće godine ukinule 205.759 radnih mesta, što je najveći broj otpuštanja od trećeg tromesečja 2009. godine, prema izveštaju analitičke kompanije Čelendžer, Grej i Krismas (Challenger, Gray and Christmas).

Američke kompanije, takođe, nimalo nisu optimistične u pogledu toga da će naredne godine predahnuti od teških ekonomskih i tržišnih uslova sa kojima su se suočile u 2015. godini, što može ugroziti kapitalne investicije i rast otvaranja novih radnih mesta.

Naime, u prve tri nedelje oktobra, 165 američkih kompanija navelo je u prognozama budućih poslovnih rezultata da su zabrinute zbog usporavanja rasta globalne ekonomije. U istom periodu prošle godine, to je navelo 108 kompanija, a godinu dana pre 97 kompanija, pokazuju podaci Tomson Rojtersa. Zarade i prihodi kompanija su ove godine bili potisnuti zbog jakog dolara, ekonomske slabosti u Kini i Brazilu, kao i sunovrata cena nafte i sirovina.

Jačanje vrednosti američke valute čini da profit kompanija zarađen u stranim valutama vredi manje kada se prebaci u dolare, zbog čega je američki izvoz manje konkurentan. Slabost na ključnim tržištima u razvoju je takođe ugrozila prodaju američkih multinacionih kompanija, dok je pad cena energenata, metala i minerala pogodio proizvođače i rudarske kompanije.

Među kompanijama koje su u proteklih nekoliko nedelja najavile ukidanje radnih mesta su industrijski konglomerati Junajted tehnolodžis, Dženeral elektrik, tehnološki gigant Hjulit Pakard, i najveći svetski provajder u domenu pružanja usluga na naftnim poljima, američka kompanija Šlumberger. Čak su i društvena mreža Tviter, kao i biotehnološka grupacija Biogen, najavile ukidanje radnih mesta, dok je američki proizvođač građevinske opreme Katerpilar objavio da će njegova kapitalna potrošnja biti upola manja od potrošnje iz 2012. godine.

"Kompanije imaju razloga za zabrinutost. Ne radi se o snažnom usporavanju svetske privrede, ali je ipak reč o značajnom globalnom usporavanju. A jednom kada splasne sklonost prema riziku, splasnut će i rast", izjavio je portfelj menadžer u fondu Kvoker fands, Pol Hofmajster.

Doduše, nije ista situacija u svim sektorima. Tehnološki divovi, kao što su Majkrosoft, Amazon i Alfabet, nova holding kompanija Gugla, prošle su nedelje oduševili svojim poslovnim rezultatima u trećem kvartalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja