UN PROTIV AMERIČKIH SANKCIJA KUBI PO 24. PUT: SAD i Izrael glasali da embargo ostane
Foto: AP 27, 10, 2015

UN PROTIV AMERIČKIH SANKCIJA KUBI PO 24. PUT: SAD i Izrael glasali da embargo ostane

Planeta -
Na današnjem glasanju najveći broj država ikada je glasao protiv kažnjavanja Kube i to čak 191 predstavnik

NJUJORK - Rezolucija Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje američki embargo Kubi dobila je većinsku podršku u Generalnoj skupštini UN, a protiv su glasale samo SAD i Izrael.

Ovo je 24. godina za redom da 193-člana Generalna skupština UN odobrava rezoluciju kojom se osuđuje trgovinski, ekonomski i finansijski embargo Kubi.

Na današnjem glasanju, najveći broj država ikada je glasao protiv embarga, njih 191, preneo je AP. Odluka je dočekana aplauzom, a diplomate su ustale i propratile je ovacijama. Generalna skupština UN glasala je svake godine od 1982. za rezoluciju kojom se SAD pozivaju da ukinu embargo Kubi koji je na snazi od 1960. godine.

Kuba procenjuje da je njena ekonomija pretrpela štetu od 121 milijarde dolara zbog embarga, koji je uveden kao kontramera na nacionalizaciju američke imovine na komunističkom ostrvu, naveo je AFP. Od obnove diplomatskih odnosa sa Kubom u julu, administracija američkog predsednika Baraka Obame izrazila je podršku ukidanju embarga, ali odluka leži na Kongresu, gde se republikanska većina protivi tom potezu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track