OSUDILI TINEJDŽERA NA STRAHOVITU SMRT: Raspeće i odsecanje glave zbog organizovanja nemira
Foto: Printscreen/YouTube

Užas

OSUDILI TINEJDŽERA NA STRAHOVITU SMRT: Raspeće i odsecanje glave zbog organizovanja nemira

Planeta -
Ali Muhamed je na smrt osuđen u maju 2014, a u septembru su odbijene sve žalbe na presudu, pa nesrećni mladić može biti pogubljen svakog trenutka

Ali Muhamed (21) osuđen je na smrt raspećem i odsecanjem glave u Saudijskoj Arabiji, pošto je 2012. godine, tokom Arapskog proleća podržavao proteste u Katifu i al Avamijah.

Ali Muhamed, Foto: Printscreen/YouTube
Ali Muhamed, Foto: Printscreen/YouTube

Njegovo hapšenje i kasnija presuda na osnovu niza optužbi, uključujući i “podsticanje inostranog uplitanja” u kraljevstvu, kao i vređanje monarha koje je dovelo do višednevnih nemira u kojima je poginulo troje demonstranata, podigli su buru širom sveta, pa su mnogo zvaničnici, uključujući i britanskog premijera Dejvida Kamerona, zahtevali od saudijskih vlasti da preispita svoju odluku i pažljivo istraži čitav slučaj, a najavljeni su i brojni protesti zbog ovako surove presude.

Ali je na smrt osuđen u maju 2014, a u septembru su odbijene sve žalbe na presudu, pa nesrećni mladić može biti pogubljen svakog trenutka.

Uvreženo je mišljenje da je Ali, koji je u vreme hapšenja imao 17 godina, poslužio samo kao žrtveno jagnje zbog svog strica koje je decenijama jedan od najglasnijih Šiita - kritičara vlasti.

(businessinsider.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track