(VIDEO) I SAD IMAJU SVOJ LIBERLAND: Upoznajte još jednu novu državu Zakistan
Foto: Youtube/Printscreen

Carinik im je hit

(VIDEO) I SAD IMAJU SVOJ LIBERLAND: Upoznajte još jednu novu državu Zakistan

Planeta -
Njujorčanin Zak Landsberg kupio je zemlju od 160 ari na Ibeju za 610 dolara koju sada želi da pretvori u zasebnu mikronaciju

Svi su bili veoma zaintrigirani kada je Čeh Vit Jedlička osnovao nezavisnu državu Liberland na ničijoj zemlji između Hrvatske i Srbije. Izgleda da nije jedini koji ima ovakve porive i da će svet postati bogatiji za još ko zna koliko novih država.

Njujorčanin Zak Landsberg imao je takvu ideju. On hoće da stvori svoju sopstvenu suverenu državu u udaljenoj oblasti Jute koja zahvata površinu od 160 ari. U Okrugu Boks Elder osnovao je Republiku Zakistan, a zemlju je kupio na Ibeju za 610 dolara.

Zak Landsberg, osnivač Zakistana, Foto: AP
Zak Landsberg, osnivač Zakistana, Foto: AP

Novoosnovana država ima žuto-crvenu zastavu, pasoš i granični punkt koji čuva ogroman robot. Ni manje ni više.Čak je imala i svoju prvu ambasadu u Buenos Ajresu, u Argentini, smeštenu u muzeju savremene umetnosti.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Landsberg, koji je, naravno, predsednik Zakistana, kaže da je bio zapanjen kada je video koliko je zabačena pustinjska oblast obrasla oskudnim rastinjem koju je kupio 2005. “Moj glavni cilj je da to postane prava država. Znam da taj to i neće biti ostvareno, nemoguće je, ali formalno se trudim da to uradim”, kaže Zak.

Ovo im je carinik, Foto: Youtube/Printscreen
Ovo im je carinik, Foto: Youtube/Printscreen

Posetioci Zakistana, koji je udaljen više od 90 kilometara od najbližeg mesta, 24 kilometara od asfaltiranog puta i više od tri kilometra od najbližeg zemljanog puta, mogu da kupe pasoš za 40 dolara, koji će biti pečatiran kada napuste teritoriju.

Landsberg plaća porez na imovinu Okrugu Boks Elder, a prema njegovim rečima, njegov “umetnički projekat” ima za cilj da vidi koliko može da pomeri granice suvereniteta i vlasništva nad zemljom.

“Ovde nije toliko suluda ideja da imaš svoje sopstveno malo mesto, da radiš svoj posao i da imaš svoj prostor i privatnost da to radiš”, kaže on. Glavni uvozni artikal je voda, a nezvanični moto Zakistana glasi: “Nešto ni iz čega.”

(People.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track