BRITANCI U STRAHU: Džihadisti planiraju napade i masovna ubistva, opasnost je veća nego ikada pre!

Šef tajne službe upozorava

BRITANCI U STRAHU: Džihadisti planiraju napade i masovna ubistva, opasnost je veća nego ikada pre!

Planeta -
Endru Parker je Islamsku državu opisao kao najveću i najstrašniju pretnju u njegovoj dosadašnjoj 32-godišnjoj karijeri

LONDON - Islamska država planira terorističke napade u Velikoj Britaniji, a moguće su masovne žrtve, upozorio je šef obaveštajne službe MI5 Endru Parker.

On je rekao da su najveća opasnost “domaći” džihadisti, rođeni u Britaniji, koji žele da se bore za Islamsku državu. Prvi put je javno priznao i da je MI5 morao da izvrši hakerske napade na mreže koje koriste džihadisti, kako bi srušio njihove kanale komunikacije.

Endru Parker, Foto: AP
Endru Parker, Foto: AP

Parker je opasnost koja preti od džihadista opisao kao najveću i najstrašniju u njegovoj dosadašnjoj 32-godišnjoj karijeri. U poslednjih godina ova tajna služba je sprečila šest terorističkih napada u Velikoj Britaniji i još sedam u inostranstvu.

"Četiri petine naših ljudi su angažovani na zaustavljanju terorističkih napada, a najveća opasnost dolazi od ISIL-a. Više od 750 ekstremista iz naše zemlje su putovali u Siriju, i opasnost je sve veća. Oko 3.000 džihadista preti Velikoj Britaniji.. Znamo za zavere u Engleskoj koje organizuju teroristi iz Sirije, inspirisani ISIl-om" kaže Parker.

"Domaći" džihadisti se radikalizuju i skupljaju preko interneta, propagandom ISIL-a, a mogućnost da neko od njih izazove masakr je velika.

"Sve ovo znači da se danas susrećemo sa opasnošću kakvu nikad pre u mojoj karijeri nisam video", ponovio je Parker.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track