MOGERINI ZABRINUTA:  Ako ne odgovori na izbegličku krizu, EU će se raspasti
Foto: Fonet

Nema jedinstvene politike

MOGERINI ZABRINUTA: Ako ne odgovori na izbegličku krizu, EU će se raspasti

Planeta -
Mogerini je naglasila da će se, ako se EU bude prosto oslanjala na odgovore pojedinačnih država na ovo evropsko pitanje, "kriza pogoršati, uz lančane reakcije javnog mnjenja i nacionalnih vlada

BRISEL - Evropskoj uniji preti raspad ukoliko adekvatno ne odgovori na najgoru izbegličku krizu na "starom kontinentu" još od Drugog svetskog rata, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ona je navela da ako se EU bude prosto oslanjala na odgovore pojedinačnih država na ovo evropsko pitanje, "kriza će se pogoršati, uz lančane reakcije javnog mnjenja i nacionalnih vlada", prenela je agencija AFP.

Da bi se to sprečilo, Unija mora da bude opremljena "instrumentima koji će biti dorasli izazovu, a bez kojih postoji rizik od raspada EU", upozorila je Mogerinijeva u intervjuu za italijanski list "Sole 24 Ore".

Austrija je juče najavila plan izgradnje ograde na granici sa Slovenijom, takođe članicom EU, kako bi "kontrolisala priliv izbeglica", a i zvanična Ljubljana je nagovestila slične korake.

Nakon toga je brzinski dogovoren sastanak između predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i austrijskog kancelara Vernera Fajmana, posle kojeg je objavljeno saopštenje u kojem su oni istakli da "za ograde nema mesta u Evropi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track