MOSKVA: Odbacujemo tvrdnje da je Islamska država oborila avion
Foto: AP

Neprovereno

MOSKVA: Odbacujemo tvrdnje da je Islamska država oborila avion

Planeta -
Ta informacija se ne može smatrati verodostojnom, rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov

MOSKVA - Rusko ministarstvo saobraćaja odbacilo je medijske navode da su ruski putnički avion, koji se rano jutros srušio na Sinaju, oborili teroristi.

"Izvesni mediji sada objavljuju neproverenu informaciju da je ruski putnički avion na putu od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga navodno oboren raketom zemlja-vazduh koju su lansirali teroristi", rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

"Ta informacija se ne može smatrati verodostojnom", dodao je Sokolov. Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država (IS) saopštio je danas da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se srušio na Sinajskom poluostrvu, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

"Vojnici kalifata su uspeli da obore ruski avion na Sinaju", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Avion "erbas A321", ruske aviokompanije "Kogalimavija" na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša na severu Sinaja. Izvori iz egipatske službe bezbednosti su saopštili da nema naznaka da je avion oboren.

Na severnom Sinaju već dve godine traju napadi islamista, čiji su pripadnici odgovorni za ubistvo na stotine egipatskih vojnika i policajaca. Egipatske snage bezbednosti često su bile meta napada, nakon svgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promenila ime u Sinajska provincija prošle godine, pošto se zaklela na vernost IS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track