VOJNI EKSPERT: Džihadisti nisu oborili ruski avion! Nemaju čime...
Foto: Reuters

Pol Biver

VOJNI EKSPERT: Džihadisti nisu oborili ruski avion! Nemaju čime...

Planeta -
On je izjavio kako je siguran da IS ne poseduje raketni sistem, poput ruskog sistema BUK, pomoću kojeg je moguće oboriti avion sa visine od gotovo 10.000 metara

Britanski vojni stručnjak Pol Biver izneo je mišljenje da džihadisti Islamske države nisu mogli da obore avion ruske kompanije "Kogalimavija", koji se u subotu ujutro srušio u Egiptu, pri čemu je život izgubilo 224 putnika i člana posade.

Biver je izjavio kako je siguran da IS ne poseduje raketni sistem, poput ruskog sistema BUK, pomoću kojeg je moguće oboriti avion sa visine od gotovo 10.000 metara, prenela je agencija AP.

"To je veoma ozbiljna oprema, a ja mislim da oni ne raspolažu tako sofisticiranom opremom. Takav sistem zahteva veći broj dobro obučenih ljudi i integrisani sistem vazdušne odbrane. Ne može se tek tako vozilom doći do nekog mesta i sa njega ispaliti projektil", istakao je Biver i dodao da obaveštajne agencije detaljno nadgledaju Sinajsko poluostrvo, tako da bi raketni sistem bio primećen.

Aviokompanija "Kogalimavija", čiji je bio avion "erbas 321" pao nad Sinajem, saopštila je danas da je do tragedije došlo zbog "spoljnih faktora".

Prema rečima funkcionera "Kogalimavije" Aleksandra Smirnova, "nije bilo tehničkih kvarova koji su mogli dovesti do raspada aviona u vazduhu i jedino objašnjenje je neko dešavanje spolja," prenosi AFP.

Avion je bio "van kontrole" poslednjih sekundi pre nego što je letilica počela da pada, javlja danas ruska agencija Tas. Nedugo nakon tragedije u subotu su džihadisti Islamske države objavili da su oni oborili ruski putnički avion.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track