SARKOZI UMEŠAN U NEVIĐENI SKANDAL: Povezan sa krijumčarenjem 680 kilograma kokaina
Foto: AP

Afera Er Kokain

SARKOZI UMEŠAN U NEVIĐENI SKANDAL: Povezan sa krijumčarenjem 680 kilograma kokaina

Planeta -
Dvojica francuskih pilota, umešana u slučaj, pobegla su iz Dominikanske Republike, a istražitelji smatraju da su im francuski političari pomogli u tome

PARIZ - Sudski istražitelj je naredio da se bivšem francuskom predsedniku oduzmu dva njegova mobilna telefona i pregledaju u sklopu 35 miliona funti teškog skandala vezanog za krijumčarenje kokaina.Nikola Sarkozi pojavljuje se na sudskim papirima u slučaju za pokušaj krijumčarenja avionom 680 kilograma droge iz Dominikanske Republike. Naime, dvojica francuskih pilota uključena u slučaj nazvan "Air Cocaine" pobegli su prošle nedelje iz te zemlje i smatra se da su francuski političari zaslužni za njihov beg.

Sudija Kristin Sonijer-Ruljan iz Marseja, potvrdila je da će se Sarkozijevi telefoni pregledati, što uključuje detaljan popis poziva i kontakata s njegovih telefona, ali i telefona njegove pratnje u periodu od marta 2013. do marta 2014. godine.

Sudija zahteva detaljne zapise kao i njegovu geolokaciju iz marta i aprila 2013. godine. Još nije otkrivena nikakva povezanost između Sarkozija i dilera, međutim, poznato je da je imao običaj da leti mlaznjakom "Dassault Falcon 50" u kojem je pronađen kokain u Dominikanskoj Republici marta 2013.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sarkozi je koristio avion najmanje tri puta između tokom 2012. i 2013., dok je leteo iz Pariza u Bordo gde je ispitivan o drugom korupcijskom skandalu.

Inače, avion "Dassault Falcon 50" je uglavnom koristila LOV grupa u vlasništvu multimilijardera Stefana Kurbita, bliskog prijatelja Sarkozija i njegove treće žene, bivšeg supermodela Karle Bruni.

Francuski piloti Paskal Fore (55) i Bruno Odos (56) osuđeni su na 20 godina zatvora u zbog krijumčarenja droge u avgustu. Dvojac je prvobitno uhapšen zajedno s još dvojicom muškaraca 2013. godine kada su se spremali da polete iz Dominikanske Republike. Policija je pretražila Falkon i pronašla 26 kofera sa 680 kilograma kokaina, ulične vrednosti od oko 35 miliona funti. Fore i Odos su rekli da su nevini i da nisu znali za drogu u avionu. Obojica su bili pod nadzorom i nisu mogli da odu s karipskog ostrva.

Ipak, njihov advokat je potvrdio da se nalaze u blizini Liona u Francuskoj pod nadzorom francuskog pravosuđa.

Piloti su se naime prerušili u turiste i ukrcali na kruzer dok je sud čekao da čuje njihovu uloženu žalbu. U begu kao iz kakvog filma pilotima je pomogao 'neimenovani' političar, i bivši mornarički obaveštajac, pišu francuski mediji.Francusko ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu insistira da beg od pravde 'nije imao veze s njima'.

Četvorica muškaraca iz Dominikanske republike osuđeni su između pet i 10 godina zbog namere da izvezu kokain s Francuzima. Stan u Parizu u kojem Sarkozi živi sa svojom ženom, pretresla je antikorupcijska policija nekoliko dana nakon što je izgubio predsednički imunitet u 2012.

Otada se bivši predsednik suočava s brojnim istragama, ali opovrgava svaku krivicu. Za sebe veruje da je još uvek popularan i da će ponovo biti izabran za predsednika Francuske 2017. godine.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track