KINESKA DOBRODOŠLICA: Evo čega bi SAD trebalo da se plaše, ako dođe do sukoba u Južnom kineskom moru
Foto: Beta

Oružje je spremno

KINESKA DOBRODOŠLICA: Evo čega bi SAD trebalo da se plaše, ako dođe do sukoba u Južnom kineskom moru

Planeta -
Kina snažno čuva taj prostor iako on zvanično nema teritorijalno status garantovan od strane UNCLOS

Dok SAD nastavljaju da slobodno plove morima u Zapadnom Pacifiku smatrajući da na to imaju puno pravo, mogućnosti ulaska u sukob sa Kinom se sve brojnije.

I dok je američki razarač USS Lasen prošao na samo 22 kilometra od ostrva koje Kinezi smatraju svojom teritorijom bez incidenata, u perspektivi postoji velika verovatnoća da tako nešto sledeći put neće proći.

Kina snažno čuva taj prostor iako on zvanično nema teritorijalno status garantovan od strane UNCLOS. Peking je u vezi sa tim saopštio da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se sprečile slične akcije američke mornarice.Neko će pitati - a šta to Kina može da uradi? Ako dođe do konfrontacije ovo su 3 oružja koja bi mogla da igraju ključnu ulogu.

PODVODNE MINE

Ako je Kina spremna da ide do kraja, po cenu rata, onda bi njen vojni vrh mogao da razmotri postavljanje podvodnih mina oko spornih ostrva.

Dok podvodne mine nisu uvek prva opcija za pomorske stratege, trebalo bi napomenuti da je ovo oružje oštetilo američke brodove od Drugog svetskog rata više nego sva ostala oružja zajedno. Tačnije 15 brodova je oštećeno ili potpuno uništeno podvodnim minama. Najpoznatiji primer je bilo kada je Aegis kruzer USS Prinston, vredan nekoliko milijardi dolara bio poprilično oštećen u Golfskom ratu minama koje su, treba napomenuti, koštale samo nekoliko hiljada.

DIZEL-ELEKTRIČNE PODMORNICE

Ako u Južnom kineskom moru dođe do sukoba sa Amerikancima kineske podmornice mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju.

Iako njihove dizel-električne podmornice, gledajući s jedne strane, nisu ni po brzini ni po ukupnim performansama dorasle podmornicama na nuklearni pogon... One su pak, gledajući s druge strane, veoma tihe.

Njih je izuzetno teško otkriti u primorju. Kažu da su poput "rupe u vodi", pa su samim tim izuzetno opasne.

Kina ima zavidnu flotu ovih podmornica. Takođe poseduju i podmornicu klase Juan koja imaju mogućnost da ostanu ispod površine vode. Naoružane projektilima i torpedima predstavljaju smrtonosnu pretnju za američke brodove.

KINESKI BRODOVI

Kada je USS Lasen prolazio spornim područjem, dva kineska broda su mu se zakačila za rep. Iako ni jedna od ova dva broda tehmnološki nije ni uporediv sa Laseno, američki brod nije imao nikakvu specijalno naoružanje za borbu sa protivničkim brodovima - sem standsardnog topa on pet inča i standardne protivvazdušne projektile. To ne bi mnogo štete nanelo Kinezima.

Američka mornarica je posle raspada SSSR neke stvari uzela zdravo za gotovo, pa je deo koji se tiče sistema odbrane od drugih brodova ili mina poprilično zanemaren. Fokus je bio na nečemu drugom.

U vezi sa tim bi trebalo istaći - da su Kinezi hteli da potome USS Lasen, on bi već ležao na dnu mora.

(EPK/Nationalinterest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track