(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) BRUTALNO UBISTVO: Kamenovali Avganistanku zbog vođenja ljubavi pre braka
Foto: Printscreen Youtube RFE/RL

Stravično

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) BRUTALNO UBISTVO: Kamenovali Avganistanku zbog vođenja ljubavi pre braka

Planeta -
Mladi bračni par koji je pobegao od kuće kako bi sklopili brak, uhvatili Talibani i brutalno kaznili

Radio Slobodna Evropa je objavio videozapis kamenovanja 19-godišnje Avganistanke u provinciji Ghor. Dvominutni video prikazuje grupu muškaraca kako baca kamenje na mladu ženu zakopanu u zemlju. Mogu se videti i posmatrači koji su mučnu scenu snimali mobilnim telefonima dok devojka zapomaže.

Mesni zvaničnik Mohamad Zaman Azimi za okrutno smaknuće krivi talibanske militante. Prema njegovim rečima, devojka Roksana je kamenovana do smrti pod optužbom predbračnog seksa sa verenikom Muhamedom Gulom (23) koji je kažnjen bičevanjem.

Nejasno je zašto je žena dobila strožiju kaznu, iako je poznato da su talibanski religijski sudovi blaži prema muškarcima.

Azimi je rekao da je kazna izvršena u selu Galmin izvan glavnog provincijskog grada Firoz Koh. Mladi par je navodno pobegao od svojih porodica u nameri da pronađu mesto za venčanje.

Provincijska guvernerka Sema Jojenda, jedna od dve guvernerke u Avganistanu, kaže da je reč o "prvom, ali verovatno ne i poslednjem" takvom incidentu u Goru ove godine.

"Žene generalno imaju problema širom zemlje, ali u Goru prevladavaju konzervativniji stavovi," rekla je za AFP. BBC piše da su slična smaknuća učestala u Avganistanu. Žena s imenom Farkhunda je u nedavno divljački prebijena i potom zapaljena u središtu Kabula nakon što je pogrešno optužena da je spalila Kuran. Ubistvo je izazvalo proteste u Avganistanu i osude u svetu.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track