(FOTO) OVO NIJE OBIČNA DUGA: Turistkinja fotografisala neobičan fenomen na nebu
Foto: Facebook/, Beckie Bone Dunning

Iridescencija

(FOTO) OVO NIJE OBIČNA DUGA: Turistkinja fotografisala neobičan fenomen na nebu

Planeta -
Beki Boun Daning je na nebu iznad Jamajke fotografisala neobičan fenomen. Ona se iznenadila kada je pogledala nebo i videla oblak jarkih boja poput duginih.

Rainbow in a CloudA rare beauty - a colourful spectacle, as a dissipating high altitude cloud bends the rays of the rising sun.

Posted by Edmundo Jenez on Saturday, October 10, 2015

"Pogledala sam gore i videla ovo. Nikada ranije nisam videla tako nešto. Nisam znala šta je to. Pokazala sam gore i viknula ‘ O, Bože, pogledajte Sunce!’ Onda su ostali gosti hotela počeli da gledaju i fotografišu”, rekla je Beki. Ona je fotografiju sa Jamajke okačila na Fejsbuk stranu "The Weather Channel", a ubrzo su se javili i drugi koji su viđali i slikali neobične "dugine oblake." Ovi oblaci su poznati kao iridescentni oblaci, a sam fenomen koji im daje efekat kao da su obojeni duginim bojama, zove se iridescencija. Iako podseća na dugu, princip nastajanja ove pojave je drugačiji.

Dok je duga rezultat refrakcije (sunčeva svetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije, koja se događa kada snop svetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj talasnoj dužini svetla i zatim se prelama i savija oko prepreke. Kada se Sunce nalazi sakriveno debljim oblakom, vodene kapljice oblaka mogu da izvrše difrakciju svetlosti koja kroz njih prolazi.

Sličan fenomen je uslikan na Kostariki, a jedan svedok je to opisao kao "znak od Boga."

#ElcieloExtraño #escazuCostaRica

A photo posted by MoralesChelo = Snap (@morales2chelo_) on Sep 15, 2015 at 2:45pm PDT

Prelepo je gledati ovaj spektar boja koji se utapa u nebo.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track