PRETI NOVA FINANSIJSKA KRIZA: Upozoravajuće prognoze Evropske investicione banke
Foto: AP, 19 FEB 2014

Ekonomske prognoze

PRETI NOVA FINANSIJSKA KRIZA: Upozoravajuće prognoze Evropske investicione banke

Planeta -
Direktor Evopske investicione banke (EIB) Verner Hojer upozorio je danas na rizik od dubokih finansijskih izazova zbog najveće izbegličke i migrantske krizi u Evropi od Drugog svetskog rata

"To pitanje je još uvek malo potcenjeno, ali ja sam uveren da će se finansijske dimenzije krize uskoro naći na dnevnom redu ministara finansija", izjavio je Hojer u obraćanju delegatima na jednoj konferenciji u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, prenosi agencija Frans pres.

"Iz tog razloga je bolje da budemo pripremljeni. Mnogi su već svesni toga, dok je drugima izgleda potrebno više vremena kako bi prepoznali duboke izazove koji nam prete. Ovaj izazov mnogi ljudi doživljavaju kao pretnju, ali on takođe može biti shvaćen kao jedna velika prilika", izjavio je Hojer.

Njegovi komentari dolaze samo dan pošto je Evropska komisija prognozirala da će do 2017. godine, tri miliona izbeglica i migranata, bežeći od rata i siromaštva, stići u Evropsku uniju.

Ovakav razvoj situacije će, kako je saopštila Komisija, verovatno imati blago pozitivan efekat na ekonomiju, podstakavši rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,2 do 0,3 odsto, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track