KRIZA UZIMA DANAK: Svakom petom Grku isključiće struju
Foto: AP

Čeka ih mrak

KRIZA UZIMA DANAK: Svakom petom Grku isključiće struju

Planeta -
Kako bi skupila milijarde evra potrebne za namirivanje nagomilanih dugova, grčka vlada sada i preko računa za struju prikuplja neophodan novac

Ekonomski iscrpljeni građani dužni su državnoj firmi PPC 2,5 milijardi evra. Vlasti su krenule u akciju protiv neplatiša, kojih je oko 2,1 milion, i planiraju da im isključe struju.

Meru će izbeći samo najugroženiji, čiji će status revidirati PPC, koji je u postupku privatizacije. Osim što im preti mrak, sve više Grka ima problema sa zubima.

"Zubi su postali luksuz. Ako su pre pet godina ljudi išli kod zubara jednom godišnje, sad idu jednom u pet godina", kaže Niki Diamanti, stomatološkinja.

Po nedavno sprovedenom istraživanju grčkog saveza stomatologa, dentalni problemi posebno su prisutni među decom. Više od 60 odsto ukupnog broja dentalnih problema grčkih 15-godišnjaka ne leči se najmanje godinu dana. A čak 87 posto petogodišnjaka koji su imaju bolesti zuba koje se uopšte ne leče. Deca razvijaju bolesti zuba zbog ekonomske depresije u zemlji. Nedostatak novca rezultira ređim posetama stomatologu.

U Grčkoj je svaki četvrti radno sposobni stanovnik nezaposlen, a 40 posto dece, prema podacima Unicefa, živi u siromaštvu. Kriza je dovela i do povećane potrošnje jeftine, jako zašećerene hrane, kažu stomatolozi.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track