Britanci učestvovali u obaranju ruskog aviona?
Foto: AP

Presretnut razgovor džihadista

Britanci učestvovali u obaranju ruskog aviona?

Planeta -
Deo snimljenog razgovora naveo britanske zvaničnike da demantuju ruske i egipatske zvaničnike, odnosno njihove tvrdnje da je letelicu kompanije Kolavija oborio tehnički kvar

LONDON - Razgovori džihadista koje su snimile britanske tajne službe navodno je tekao na engleskom jeziku sa britanskim akcentom.

Sumnja se da su ti pripadnici Islamske države odgovorni ili su učestvovali u obaranju ruskog aviona u Egiptu sa 224 putnika i članova posade.

Britanski Telegraf navodi da je deo snimljenog razgovora naveo britanske zvaničnike da demantuju ruske i egipatske zvaničnike, odnosno njihove tvrdnje da je letelicu kompanije Kolavija oborio tehnički kvar. Ipak, britanski medij se ograđuje i navodi da ne može da potvrdi ove informacije, kao i da je isuviše rano za tvrdnje da su džihadisti zaista Britanci, samo zato što se u njihovom razgovoru primećuje britanski akcenat. “Ukoliko se ovi navodi obistine, to će doneti aktiviranje polemike o tome koliko se Britanaca pridružilo Islamskoj državi“, piše Telegraf. Da London zna nešto više od ostalih svetskih centara navela je reakcija premijera Dejvida Kamerona, koji je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da postoje indicije da je letelica oborena, iako je zvanična Moskva burno negodovala posle objave spekulacija da je bomba uzrok pada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track