ZBOG VELIKOG PRODORA MIGRANATA: Slovenija postavlja ograde na granicama
Foto: AP

Traže pomoć

ZBOG VELIKOG PRODORA MIGRANATA: Slovenija postavlja ograde na granicama

Planeta -
Slovenija užurbano priprema postavljanje “tehničkih sredstava” na svojim granicama da bi sprečila masovni i nasilni prodor imigranata na slovenačku teritoriju, što će biti učinjeno ako hitno ne dobije finansijsku i pomoć u policijskim snagama EU jer sve govori da će pritisak talasa imigranata rasti.

To je danas u Briselu po dolasku na vanredno ministarsko zasedanje EU izjavila slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, koja je, kao i mnogi ministri država EU, podvukla da je ključno da se što brže zaštite grčke granice i spreči nekontrolisani priliv migranata preko spoljnih granica Unije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministarka Gjerkeš Žnidar je potvrdila da je i Hrvatska ponudila da pošalje 50 policajaca kao pomoć Sloveniji za zaustavljanje prevelikog priliva migranata, ali je rekla da je vlada u Ljubljani to odbila “uz ocenu da je bolje da Hrvatska te svoje policijske snage upotrebi za ovladavanje migrantskog toka koji u Sloveniju dolazi neprečišćen, budući da Hrvatska činjenički ne ispunjava svoje obaveze iz odredbi EU”.

“Očekujem da ministri EU odluče da povećaju pomoć Sloveniji i očuvanju šengenske granice, a ukoliko to ne bude slučaj, Slovenija očekuje odgovor EU i Evropske komisije kako dalje postupati, jer je potvrđeno da će se priliv migranata stalno povećavati i pogoditi i našu zemlju”, rekla je slovenačka ministarka.

Slovenija se užurbano i snažno priprema za primenu tehničkih sredstava u cilju kontrolisanog upravljanja migracijskim tokom na šengenskoj granici, zaključila je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track