DIPLOMATSKA KRIZA: Francuska i Iran umalo da zarate zbog vina
Foto: Reuters

Nesporazum

DIPLOMATSKA KRIZA: Francuska i Iran umalo da zarate zbog vina

Planeta -
Predsednik Irana Hasan Ruhani će sredinom meseca putovati u zvaničnu posetu Francuskoj, a neimenovani diplomatski izvori su saopštili da je prilikom dogovaranja protokola posete došlo do izvesnih nesuglasica između Pariza i Teherana.

Ruhani je zahtevao da se na planiranom svečanom ručku ne servira vino, već samo halal hrana, na šta su francuski zvaničnici reagovali otkazivanjem ručka, jer smatraju da bi se udovoljenjem zahteva "narušila načela Republike Fracuske".

Francuska strana je potom ponudila da se umesto ručka, upriliči svečani doručak, na šta je zvanični Teheran odgovorio negativno, jer smatra da je reč o "prostom" predlogu.

Na poziv francuskog kolege Fransoa Olanda, iranski predsednik Ruhani će 17. novembra da poseti Pariz. Pored susreta sa Olandom, Ruhani bi trebalo da se sastane i s francuskim privrednicima kako bi ih pozvao da investiraju u Iranu nakon ukidanja sankcija.

Francuska je pre uvođenja sankcija zbog nuklearnog pitanja prema Iranu bila jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Teherana. Potpisivanjem Sporazuma o rešavanju nuklearnog pitanja u Beču ove godine, stekli su se uslovi za postepeno ukidanje sankcija Iranu i povratak stranih investitora.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track