PRONAĐEN POSLE 35 GODINA BEKSTVA: Upoznajte glavnog bankara CIA povezanog sa narko kartelima!
Foto: Reuters

Majkl Džon Hend

PRONAĐEN POSLE 35 GODINA BEKSTVA: Upoznajte glavnog bankara CIA povezanog sa narko kartelima!

Planeta -
Majkl Džon Hend je u Australiji osnovao banku, povezao se s američkom vojskom i obaveštajcima, prevario štediše i investitore, a onda nestao.

Bio je to jedan od najvećih nestanaka savremenog doba. A on jedan od najvećih enigmi.

Usred optužbe da je njegova "Nugan Hend" banka uključena u krijumčarenje oružja, saradnju s velikim narkobosovima i da su prikrivali operacije za CIA, Amerikanac Majkl Džon Hend nestao je u Australiji.

Danas, 35 godina kasnije, pronađen je u malom gradiću u Ajdahu, gde je živio kao Majkl Džon Fuler.

Da, sve što je promenio je prezime, a upravo je neverovatno da je ovaj 73-godišnjak, uz to što je sve vreme živeo pred nosom obaveštajaca, konstantno koristio isti matični broj građana i sarađivao s američki specijalnim jedinicama, kojima je prodavao taktičko oružje.

Da li je Hend/Fuler jednostavno bio drzak, glup ili je sve vreme "pripadao zaštićenoj grupi, povezanoj s obaveštajnim radom", pitao se australijski pisac Piter Bat koji je upravo objavio knjigu "Merchants of Menace" u kojoj je naveo Hendovo skrovište.

Ranije ove godine otkriveni su dokumenti australijske tajne službe u kojima je vidljivo da je Hend radio kao vojni savetnik CIA dve godine nakon nestanka, iako je CIA opovrgla te navode, a FBI nije želeo da komentariše slučaj.

Pre preseljenja u Australiju, Hend je pak bio član Zelenih beretki u Vijetnamu i obaveštajac CIA u Laosu. Kad je došao u Australiju, 1973. godine, sa bogatim plejbojem Frenkom Nuganom otvorio je Nugan Hend banku, sa svega 80 dolara početnog kapitala.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sedam godina posle, napustio je Australiju nakon što je Nugan pronađen mrtav u svom mercedesu. Tokom istrage Nuganove smrti, Hend je priznao da je banka dužna malim i velikim investitorima ukupno 50 miliona dolara, a iako je slučaj ubrzo zatvoren i proglašeno je da je Nugan počinio samoubistvo, mnogi Australijanci nisu poverovali u to.

Kad su štediše i australijska policija krenuli u poteru za Handom, njemu je bivši CIA agent osigurao lažni australijski pasoš pomoću kojeg je, prerušen, 1980. godine napustio Australiju. Odleteo je na Fidži pa u Kanadu, odakle je bez vize mogao da pređe u SAD.

Banka koja je mogla pokrenuti svoj mali privatni rat

Australijske novine su prve u ponedjeljak reagovale na Butovo otkriće u knjizi. Novinar australijske informativne emisije "60 minuta" snimio je Henda koji je odbio da odgovora na njegova, kao i na sva druga pitanja.

Inače, sumnje u povezanost banke s CIA, pojavile su se nakon Nuganove smrti.

U njegovom je novčaniku naime pronađena je vizit-karta Vilijama I. Kolbija koji je bio direktor CIA od 1973. do 1976. godine, a koji je otpušten s radnog mesta nakon što je otkriveno da je ilegalno špijunirao američke građane.

On je isto tako bio pravni savetnik banke, a nakon Kolbija je otkriveno da on nije bio jedina osoba koja je sarađivala s bankom a da je imala obaveštajnu ili vojnu prošlost i zaleđinu.

Nugan Hend je bio sedište toliko generala, admirala i zloglasnih kriminalaca da su bez problema mogli pokrenuti svoj mali privatni rat. Predsednik banke je bio penzionisani admiral iz američke ratne mornarice, voditelj podružnice u Manili je bio penzionisani general vojnog vazduhoplovstva, penzionisani vojni general je vodio podržnicu u Vašingtonu, a još jedan je isto činio na Havajima.

Dakle, trebali bismo poverovati da su svi ovi ljudi bili potkovani u ekonomiji i bankarstvu?! Teško.

Nakon kolapsa banke u Australiji su počele velike istrage koje su otkrile da je banka bila uključena u pranje novca, utaju poreza, te da su kršili mnoštvo australijskih bankarskih zakona. Jedna istraga našla je povezanost između Henda i CIA, dok druga nije.

Istovremeno, Australijanci su se žalili da im FBI ne želi pomoći ni na koji način.

Od skromnih početaka do rasta globalnog magnata, Nugan Hend teško da je mogao uspeti bez pomoći nekolicine velikana. Poznato je da se Hend hvalio kolegama da je njegov cilj da "postane glavni bankar CIA", a sve je izglednije da je u tome i uspio, piše Daily Beast.

Naravno, zauzvrat ga je CIA i štitila tolike godine.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track