EVROPA DAN POSLE MASAKRA VIŠE NIJE ISTA: Celi kontinent zgrožen, u strahu, ali ujedinjen!
Foto: Profimedia

Teroristički napad

EVROPA DAN POSLE MASAKRA VIŠE NIJE ISTA: Celi kontinent zgrožen, u strahu, ali ujedinjen!

Planeta -
Francuska je saopštila da su sve manifestacije na javnim mestima zabranjene do četvrtak u ponoć nakon napada u Parizu u petak naveče u kojima je oko 150 ljudi poginulo, a 250 je ranjeno, a i druge evropske zemlje odlučile su da pooštre mere sigurnosti.

"Francuska je odluku objasnila činjenicom da su snage sigurnosti mobilizovane kako bi garantovale sigurnost gradu, a to ne mogu da osiguraju ako budu različite povorke i okupljanja", kaže se u ukazu koji je potpisao policijski načelnik Mišel Kadot.

Italijanski premijer Mateo Renci osudio je terorističke napade u Parizu i najavio dodatne mere sigurnosti. "Kao i svi Italijani, siguran sam da nas teroristi neće pobediti. Da je sloboda jača od varbarstva. Da je hrabrost jača od straha", rekao je Renci u obraćanju u povodu napada u Parizu.

Britanska policija pojačava sigurnost prometnih objekata i većih skupova posle napada u Parizu. "U ovom trenutku jačamo prisutnost u čitavoj zemlji, o tome ćemo razgovarati na sastanku premijera i članova vlade. Činimo sve za zaštitu ljudi, osiguraćemo sva veća okupljanja", saopšteno je iz Skotland jarda.

Foto Rojters
Foto Rojters

Prena njegovim rečima, već danas se može primetiti jače osiguranje na zeljezničkim stanicama i u većim gradovima.

Nešto ranije je premijer Dejvid Kameron najavio sastanak sa članovima vlade na kojem bi zbog terorističke prijetnje mogli odlučiti o pojačanim mjerama sigurnosti u zemlji.

Finska je objavila da pojačava granične kontrole u vazdušnoj luci u Helsinkiju i u finskim lukama, a policija "povećava pripravnost" posle pariških napada.

Foto AP
Foto AP

Policija u Berlinu je u subotu uvela pojačane mere sigurnosti za francuske zgrade u nemačkoj prestonici. "Tokom noći smo prilagodili naše mere zaštite", rekli su iz policije za AFP u subotu ujutro, ne navodeći druge potankosti.

Kancelarka Angela Merkel je za subotu sazvala kriznu sednicu nemačke vlade i obećala da će "učiniti sve" kako bi pomogla Francuskoj u "borbi s teroristima".

Foto Ap
Foto Ap

Ruski ministar saobraćaj Maksim Sokolov rekao je da će njegovo ministarstvo takođe sprovesti sigurnosne mere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track