Na Paradi ponosa u Tokiju 2.500 ljudi
Foto: Reuters

Na Paradi ponosa u Tokiju 2.500 ljudi

Planeta -
U karnevalskim kostimima ili odeći samuraja, aktivisti za prava LBGT populacije, kao i "seksualni radnici i radnice", prošetali ulicama popularnog kvarta Šibuja

TOKIO - Oko 2.500 ljudi učestvovalo je danas na Paradi ponosa u Tokiju zahtevajući veću toleranciju prema zajednici seksualnih manjina u Japanu.

U karnevalskim kostimima ili odeći samuraja, aktivisti za prava LBGT populacije, kao i "seksualni radnici i radnice", prošetali su danas ulicama popularnog kvarta Šibuja.

"U odnosu na Njujork ili London, u Japanu se ne pridaje velika poažnja zajednici seksualnih manjina", izjavio je Sajaka Kato, portparol organizacije "Tokio Rejnbou Prajd" koja je i organizovala paradu.

Organizatori se nadaju da će za pet godina uspeti da na sličnoj manifestaciji okupe i do 50.000 ljudi. Jedan od retkih političkih zvaničnika koji je obelodanio svoje seksulane sklonosti, 35-godišnji Vataru Išicaka, rekao je da se "pripadnici seksualnih manjina i dalje plaše da u Japanu javno govore o svojoj seksualnoj pripadnosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track