DIVLJA CRNO TRŽIŠTE PASOŠA U SVETU: Neverovatno koji je dokument najskuplji
Foto: AP 12 Sept 2015

Cenovnik

DIVLJA CRNO TRŽIŠTE PASOŠA U SVETU: Neverovatno koji je dokument najskuplji

Planeta -
Prodaja lažnih dokumenata na crnom tržištu je ozbiljan biznis. Reklo bi se da je u jeku migrantske krize taj posao sigurno u procvatu.

Značajan deo se odvija na Internetu što nije nimalo lako, a ni jeftino. Posebno su traženi sirijski pasoši, a plasiraju se preko posebnih Fejsbuk grupa.Radi se o zatvorenim grupama čije su ciljne grupe migranti koji žele da se upute ka Evropi. Dokumenti koji se na taj način mogu dobiti su pasoši, međunarodne vozačke dozvole i slično. Cene sirijskih pasoša varijaju od 600 do 1.800 dolara.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Iako su kupci uglavnom ljudi iz Sirije, Iraka, Libana i drugih bliskoistočnih zemalja, nejasno je šta bi sprečilo i da pripadnici Islamske države i drugih terorističkih organizacija takođe dokopaju lažnih dokumenata. Sve se čini da se tako i dogodilo u slučaju terorista koji su se domogli Pariza uz pomoć lažnih sirijskih pasoša ne bi li u francuskoj prestonici započeli napade.

Kako navodi portal Vokativ koji je istraživao crno tržište pasoša, neki prodavci napominju da dokumenta ne daju pristalicama Asada koji pokušavaju da napuste zemlju.

Na Internetu se može naići na cenovnik pasoša. U zavisnosti od zemlje čiji se pasoš traži i vrste "paketa" cena varira. Primera radi, možete osim putne isprave dobiti i vozačku dozvolu i ličnu kartu.

Just surfing around #Darknet looking for an interesting naughty markets offerings when I've noticed that #Syrianpassport...

Posted by Igor Fejsbukovski on понедељак 16. новембар 2015.

Najskuplji je sirijski - od 5.000 evra pa naviše. Sirijci uvek imaju pravo prvenstva u zemljama Evrope i prihvatnim centrima i uopšte dobijanju mogućnosti za azil jer dolaze iz zaraćene države. Zato se mnogi drugi migranti odlučuju da nabave sirijska dokumenta.

Britanski pasoš stoji oko 650 evra, kao i norveški, a među jeftinijim je portugalski (500), finski (500), dok su malezijski i brazilski 400 evra.

(Vocativ/N.P)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja