OVO SU LICA MONSTRUMA: Plan masakra skovali u Briselu

Ekstremisti IS prete, policija sprečava nova krvoprolića

OVO SU LICA MONSTRUMA: Plan masakra skovali u Briselu

Planeta -
Islamisti koji su u Francuskoj ubili 132 ljudi bili deo ćelije iz ozloglašene briselske četvrti Molanbek. U toj oblasti belgijske snage juče izvele raciju tražeći teroristu Salaha Abdeslama

BRISEL - Francuska i belgijska policija juče su u filmskim akcijama u obe zemlje sprovele antiterorističke akcije nakon što su obaveštajne službe otkrile da su osmorica terorista, koji su u Parizu u petak na više lokacija ubili 132 ljudi, a ranili više od 300 njih, skovali plan o tim napadima u prestonici Belgije, Briselu.

Neki od monstruma odgovornih za parisko krvoproliće rođeni su u tom gradu, i to u ozloglašenoj briselskoj četvrti Molanbek, koja je poznata kao džihadistička prestonica Evrope, a nalazi se na svega pet kilometara od sedišta Evropske unije.

Upravo u njoj se nakon masakra u glavnom gradu Francuske sakrio i Salah Abdeslam (26) - jedini terorista koji je preživeo napade u Parizu. Podsetimo, šestorica njih su se raznela bombama, dok su jednog ubile francuske bezbednosne snage kod koncertne sale Bataklan, gde je u petak brutalno izrešetano 89 osoba.

Jedan i dalje u bekstvu

Abdeslam je za manje od 24 sata postao najtraženiji ekstremista na svetu, zbog čega su juče belgijske specijalne jedinice pod punom ratnom opremom upale u Molanbek. Nakon pucnjave i dve manje eksplozije koje su se čule u razmaku od pola sata bezbednjaci su uhapsili monstruma, koji je navodno izašao iz jedne kuće s podignutim rukama u znak predaje. Belgijske vlasti još nisu potvrdile da je to zaista on, a juče su se više puta pojavljivale tvrdnje i demanti o tome da li je neko uhapšen i o kojim je licima reč.- Operacija je okončana nakon tri sata, a rezultat je negativan. Niko nije uhapšen - rekao je portparol belgijskog tužilaštva Erik van der Sipt, iako su se u medijima neposredno pre toga pojavile fotografije privedenih lica.Inače, policija je u subotu rano ujutro, nakon masakra, zaustavila automobil marke „folksvagen polo“ u kom je Abdeslam bio s dvojicom ljudi, ali su nakon kratkog ispitivanja sva trojica pušteni. Niko tada nije primetio da oni beže iz Francuske.

Porodica islamista

Veruje se da je Abdeslam jedan od organizatora krvoprolića u Parizu. U masakru je učestvovao i njegov stariji brat Ibrahim Abdeslam (31), koji se u petak razneo bombom ispred kafića „Komptoar Volter“, nedaleko od hale Bataklan, a 24 sata nakon masakra u briselskom Molanbeku uhapšen je i Salahov drugi brat Muhamed Abdeslam, bivši radnik u veću grada. Policija je sumnjala da je i on kovao plan s braćom i ostalim ekstremistima kako da izvedu napad na francusku prestonicu, međutim, juče je pušten iz pritvora.- On ima alibi. U petak uveče je bio sa saradnikom u Liježu, gde rade na obnovi jednog bara - rekla je Natali Galan, njegov advokat, i dodala da on nije bio u kontaktu s braćom poslednjih dana.NedodirljiviInače, ekstremisti već godinama u Molanbeku slobodno funkcionišu, regrutuju sledbenike Islamske države (IS) i naoružavaju one koji su sprovodili napade po Evropi. Prema informacijama francuskih obaveštajaca, upravo iz te oblasti potekli su i „kalašnjikovi“, sačmarice i raketni minobacači kojima su braća Šerif i Said Kuaši usmrtili 12 osoba u redakciji francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo 7. januara ove godine. Veruje se da u tom predgrađu Brisela operiše čak osam moćnih ćelija IS, čiji su se sledbenici sastajali neposredno pre pariskog masakra.

Bolesna izjava majke teroristeMOJ SIN SE RAZNEO JER JE BIO POD STRESOMMajka trojice braće koji su učestvovali u terorističkom napadu na Pariz, rekla juče u policiji da njen sin Ibrahim Abdeslam nije hteo nikog da povredi. Kako je istakla, on se bombom razneo jer je bio pod stresom.

Birokratija omogućila bujanje ekstremizmaBRISEL - PRESTONICA EVROPSKIH DŽIHADISTAPrestonica Belgije i nezvanični centar EU istovremeno je i centar džihadizma na Starom kontinentu, pišu svetski mediji. Razlog za to su velike socijalne razlike, loša integracija migranata i policija koja odbija da sarađuje međusobno.- Belgija ima veliki broj džihadista - u Siriji i Iraku se bori njih 516. Imajući u vidu da u Belgiji živi 640.000 muslimana, to znači da je jedan od njih 1.260 učestvovao u ratu na Bliskom istoku - tvrdi Pjeter van Ostajen, belgijski arabista.Kao razlog za bujanje ekstremizma u Belgiji navodi se nestabilnost te države koja 2010. i 2011. nije imala vladu čak 541 dan, kao i veliki jaz između Flamanaca i Valonaca. Osim toga, birokratija je nefunkcionalna, pa je u Briselu, gradu od 1,3 miliona stanovnika, policija podeljena na šest jedinica koje gotovo da ne sarađuju. Najopasniji deo Brisela je distrikt Molanbek, u kojem živi velika muslimanska zajednica, nezaposlenost među mladima je ogromna, a za 500 ili 1.000 evra moguće je kupiti bilo koje jurišno oružje za pola sata, pa je džihadistima vrlo lako da radikalizuju mlade i da ih naoružaju za napade.

Zlo vođa džihadista u Belgiji uteruje strah svetu SIRIJSKI KOLJAČ OSMISLIO NAPAD NA FRANCUSKU!Francuski i belgijski zvaničnici identifikovali su glavnog organizatora i finansijera koji stoji iza pariskog napada. Prema njihovim navodima, reč je o već poznatom koljaču IS Abdelhamidu Abaudu (27), koji je rođen u Belgiji, u predgrađu Molanbek, a poreklom je Marokanac. Taj vođa džihadističke belgijske ćelije Vervje uhvaćen je početkom godine u Grčkoj jer je navodno planirao teroristički napad iz te zemlje na policajce u Belgiji. Međutim, ubrzo je pušten, a sumnja se da se tad vratio u Siriju, odakle zapoveda operacijama terorista u Belgiji. Sa još 32 džihadista u odsustvu osuđen je na 20 godina zatvora.Bezbednosnim službama Abaud je poznat po pojavljivanju u ekstremističkom videu koji prikazuje kako obezglavljena tela vezana za automobil vuče u masovnu grobnicu. Inače, on je za rat u Siriji vrbovao i svog maloletnog brata Junesa (13), za kog se veruje da je najmlađi borac IS.

Brat teroriste tvrdiSALAH JE SKROZ NORMALAN MLADIĆMohamed Abdeslam izjavio je da je njegov brat Salah Abdeslam (26)“sasvim normalan mladić“. On je ispred njihove kuće u belgijskom Molanbeku odgovarao na pitanja novinara:- Moj brat je u Briselu odrastao i studirao. Sada ne znamo gde se nalazi, ne znamo hoće li se predati. Nikada nismo imali problema s pravosuđem. Roditelji su u šoku, ne mogu da shvate šta se dogodilo.Muhamed je u subotu priveden, pa pušten jer je imao alibi tokom napada u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track