(VIDEO) BEZ HRANE I VODE: Zarobljeni rudari preživeli čak 41 dan pod zemljom, evo kako!
Foto: Ps

100 metara ispod zemlje

(VIDEO) BEZ HRANE I VODE: Zarobljeni rudari preživeli čak 41 dan pod zemljom, evo kako!

Planeta -
DODOMA - U Tanzaniji je prošlog vikenda spaseno pet rudara koji su proveli 41 dan zarobljeni na dubini od 100 metara ispod zemlje.

Šest od 20 rudara koji su se u tom trenutku zatekli u rudniku ostali su zarobljeni, a jedan od njih je ubrzo preminuo. Nakon povratka na površinu, preživeli rudari su objasnili da su uspeli da se povuku u jednu šupljinu i da su se hranili insektima i pili vodu koja se slivala niz zidove.

"Preživeli smo tako što smo jeli žabe, bubašvabe i druge insekte i pili prljavu vodu koja se slivala na nas", ispričao je Čača Vambura, jedan od preživelih rudara. Veći deo vremena proveli su u potpunom mraku pošto su se baterije u lampama na kacigama i mobilnim telefonima brzo istrošile.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Proglašeni mrtvima, uspeli su da alarmiraju kolege koji su radili u susednom tunelu i koji su najpre pomislili da se radi o zlim duhovima.

"Ljudi su se razbežali iz rudnika jer su mislili da su čuli zle duhove. Nakon razgovora sa nadležnim organima, setili su se da su neki rudari bili zatrpani nekoliko dana ranije", kazao je jedan od zaposlenih u rudniku.

Odmah je pokrenuta akcija spasavanja rudara i oni se trenutno nalaze u bolnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track