(FOTO) Ovako izgleda život na najhladnijem naseljenom mestu na svetu!
Foto: Profimedia

OKOVANI LEDOM

(FOTO) Ovako izgleda život na najhladnijem naseljenom mestu na svetu!

Planeta -
Iako je teško zamisliti opstanak na minus 68 stepeni, stanovnici Ojmjakona poznati su po dugovečnosti

Na levoj obali reke Indigirke, u Republici Saha u Ruskoj Federaciji, nalazi se carstvo leda i snega, piše National Geographic Srbija, prenosi NATIONAL GEOGRAPHICU hladnom Ojmjakonu vlada oštra kontinentalna klima, vetra gotovo da nema, dani su pretežno sunčani, a prosečna vlažnost vazduha iznosi oko 71 odsto. Najniža temperatura do sada izmerena u selu koje se često naziva „Polom hladnoće“ iznosi -67,7 stepeni Celzijusovih, a na jednom spomeniku i -71,2 stepena. Godišnje ovo mestašce ima oko 213 dana pod snegom, a do sad je najviša izmerena visina pokrivača iznosila 51 centimetar.

Međutim, ne samo da nije potpuno pust već u Ojmjakonu živi oko pet stotina ljudi, koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Oni su poznati po dugovečnosti, što možda i ne treba da čudi kada se uzme u obzir da stanovnici Ojmjakona uživaju u čistom vazduhu, čistoj vodi, moraju da budu fizički aktivni i hrane se zdravo – uglavnom ribom, konjskim mesom i mlečnim proizvodima.

Strani mediji nedavno su preneli priču o devedesetogodišnjim Arjanu i Afrosiniji koji su, s obzirom na to da nisu mogli da imaju decu, usvojili devojčicu iako su u tako poznom dobu. Tako danas ova srećna porodica živi u jurti, okruglom šatoru karakterističnom za ovo područje. Oni uzgajaju stoku, odličnog su zdravlja i nikad u životu nisu bili bolesni, a veruju da na tome treba da zahvale mlečnim proizvodima hajaku i kjorčeku.

Život u Ojmjakonu ne počinje i ne završava se s ljudima – oni su okruženi bogatim četinarima poput smrče, jela, ariša i sličnog drveća, a na ovom tlu raste i patuljasto drveće koje spada u tipične predstavnike tundre. Tu su i goveda, niski konji duge dlake, irvasi i mnogo ribe.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Zašto u holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta stoji natpis „Budi human kao što je bila humana Srbija“?Zavirite u prošlost najstarijeg zoološkog vrta na svetu, doma predivnih životinjskih vrstaKako su izgledali poslednji sati života Ecija, Ledenog čoveka?Koji su bili najviši organizmi na Zemljinoj površini pre pojave drvećaKako bi se mogle utvrditi temperature Raja i Pakla?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track