NAĐEN DRUGI NAJVEĆI DIJAMANT NA SVETU: Velik je kao teniska loptica
Foto: Lucara Diamond

Samo su oni večni

NAĐEN DRUGI NAJVEĆI DIJAMANT NA SVETU: Velik je kao teniska loptica

Planeta -
Najveći dijamant u poslednjih 110 godina, težine 1.111 karata, iskopan je u Bocvani, saopštila je danas kanadska rudarska kompanija "Lukara Dajmonds

Mere bezbojnog kamena veličine teniske loptice su 65x56x40 milimetara, precizirala je kompanija sa sedištem u Vankuveru. Reč je o drugom najvećem sirovom dijamantu koji je ikada iskopan i najvećem dijamantu koji je pronađen u poslednih 110 godina, navodi se u saopštenju Lukare.

"Fantastični" dragulj je kategorije "IIa", u koju spada svega jedan ili dva odsto svih prirodnih dijamanata u svetu, a pronađen je u rudniku Karove, na istoku Bocvane. Najveći dijamant na svetu je i dalje Kulinan od 3.106 karata koji je otkriven 1905. u Južnoafričkoj Republici.

Bio je isečen na više komada od kojih nekoliko najvećih danas ukrašavaju žezlo i krunu britanske kraljice koji se čuvaju u Londonskoj kuli. Kolekcija dijamanata nastala od Kulinana procenjena je na dve milijarde dolara.

"Sve dok dijamant (iz Bocvane) ne bude pomno analiziran biće nemoguće proceniti njegovu vrednost", izjavio je za AFP rudarski inženjer Kiron Hodžson.

"Ono što je, međutim, sigurno je da ima potencijal da bude izuzetno skup dijamant. Njegova vrednost zavisiće od toga kako će reagovati prilikom obrade, od optimalnog oblika i konačne boje", dodao je on. Akcije Lukare su juče skočile za više od 34 odsto na berzi u Stokholmu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track