IRANSKI VOĐA: Politika koju SAD sprovodi na Bliskom Istoku je pretnja Iranu i Rusiji
Foto: Beta Ap

Hoće saradnju sa Putinom

IRANSKI VOĐA: Politika koju SAD sprovodi na Bliskom Istoku je pretnja Iranu i Rusiji

Planeta -
TEHERAN - Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da politika SAD na Bliskom Istoku predstavlja pretnju i po Iran i po Rusiju i pozvao na bliže veze Teherana i Moskve.

"Amerikanci kuju dugoročnu zaveru i pokušavaju da uspostave kontrolu nad Sirijom, a potom i nad čitavim regionom... To je pretnja po sve zemlje, a naročito po Rusiju i Iran", istakao je Hamnei, kako je navedeno na njegovom vebsajtu, na sastanku sa Putinom na marginama Samita zemalja izvoznica gasa u Teheranu, preneo je Rojters.

SAD, kako je dodao, sada pokušavaju da ostvare svoje promašene vojne ciljeve u Siriji političkim sredstvima. Hamnei je pohvalio Putina za "neutralisanje zavera Vašingtona" i ocenio da bi ekonomski odnosi Rusije i Irana mogli da se "razviju iznad trenutnog nivoa".

Vladimir Putin i Ali Homnei, Foto: Reuters
Vladimir Putin i Ali Homnei, Foto: Reuters

Ruski predsednik je u razgovoru sa Hamneijem rekao da će vazdušni udari Rusije u Siriji trajati dok god to bude potrebno kako bi se kaznili krivci za napad na ruski putnički avion iznad Egipta prošlog meseca, u kojem je poginulo 224 ljudi.

Na sastanku u Beču posle pogubnih napada u Parizu i Bejrutu, svetske sile među kojima su Rusija, SAD i zemlje iz Evrope i sa Bliskog Istoka saglasile su se u vezi sa političkim procesom u Siriji koji bi doveo do izbora u roku od dve godine, ali i dalje postoje razlike u stavovima o ključnim pitanjima kao što je sudbina sirijskog predsednika Bašara al-Asada, podseća britanska agencija.

Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters

Portparol Kremlja je rekao da su se Putin i Hamnei složili da globalne sile ne bi trebalo da nameću svoju političku volju Siriji, prenela je agencija Interfaks.

Putin, koji u Iranu boravi u svojoj prvoj poseti toj zemlji od 2007. godine, poklonio je Hamneiju staro izdanje Kurana, navodi se na vebsajtu iranskog vrhovnog vođe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsednik je, takođe, Iranu danas ublažio zabranu izvoza nuklearne opreme i tehnologije, a istovremeno je iranski ambasador u Rusiji izjavio da je Moskva počela da snabdeva Teheran protivraketnim sistemom S-300. Teheran i Moskva su pojačali saradnju nakon što je u julu postignut značajan nuklearni sporazum između Irana i šest svetskih sila, uključujući Rusiju i SAD, podseća britanska agencija.

Rusija i Iran preduzimaju zajedničku vojnu akciju u znak podrške Asadu, a uz podršku ruskih vazdušnih napada, stotine iranskih vojnika je od kraja septembra stiglo u Siriju da bi uzelo učešće u velikoj kopnenoj ofanzivi koja je planirana u zapadnoj i severozapadnoj Siriji, što je njihovo najobimnije raspoređivanje u toj zemlji do sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track