PRVI INTERVJU PREŽIVELOG RUSKOG PILOTA: Osvetiću kapetana, evo šta se desilo na 6.000 metara!
Foto: Printskrin Yt I Twitter

Vojničko obećanje

PRVI INTERVJU PREŽIVELOG RUSKOG PILOTA: Osvetiću kapetana, evo šta se desilo na 6.000 metara!

Planeta -
Ruski pilot Konstantnin Murahtin, koji je preživeo turski napad, izjavio je da neće ostati u Rusiji, uprkos traumatičnom iskustvu koje je imao prilikom obaranja aviona.

Murahtin, koji je prošle godine osvojio nagradu "Top navigator" na najvećem ruskom avio takmičenju koje organizuje vojska, rekao je novinarima da će sačekati da ozdravi a onda otići na prvu liniju fronta.

- Moram da "vratim dug" za mog kapetana - izjavio je Murahtin.

On je za ruski kanal Rusija 1 izneo uverenje da ruski avioni nisu narušili turski vazdušni prostor u bilo kojem trenutku.

- Leteli smo na 6.000 metara po kompletno jasnom vremenu i imao sam potpunu kontrolu nad rutom - kaže on.

- Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenje. Ni putem radija ni vizuelno, pa nismo menjali kurs. Morate da shvatite razliku u brzini između taktičkog bombardera kao što je Su-24 i F-16. Da su hteli da nas upozore, nakačili bi nam se na krilo - priča dalje Murahtin, koji se sada oporavlja u ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Latkiji, na severu Sirije.

- Tako je bilo do trenutka kad nas je niotkuda udario projektil. Nismo imali vremena ni da započnemo manevar izbegavanja - svedoči on.

Kada je avion pogođen i krenuo da pada u Siriji, dva pilota su se katapultirali. Kapetan Sergej Rumjantšev je ubijen od strane turkmenistanske brigade, koja tvrdi da su ga ubili još dok se spuštao padobranom ka zemlji.

Murahtin je spašen u zajedničkoj operaciji ruske i sirijske armije koja je trajala 12 sati.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track