CRNI PETAK U SAUDIJSKOJ ARABIJI: 50 pogubljenja u jednom danu, najcrnji rekord do sada
Foto: Profimedia

Nema oproštaja

CRNI PETAK U SAUDIJSKOJ ARABIJI: 50 pogubljenja u jednom danu, najcrnji rekord do sada

Planeta -
Saudijska Arabija je odlučila da pogubi više od 50 ljudi optuženih za terorizam i to u jednom danu.

Taj potez je odmah osudila organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenal rekavši da Saudijska Arabija koristi terorizam kako bi se obračunala sa političkim neistomišljenicima.

Lokalni mediji su preneli da će oko 55 terorista Al Kaide biti pogubljeno, ali nije precizirano tačno kada. Pojedini izvori navode da će pogubljenja biti izvedena najverovatnije u petak posle molitve.

Jedan od zatvorenika je optužen da je pokušao da kupi nuklearni materijal vredan 1,5 miliona dolara koji bi bio upotrebljen u Saudijskoj Arabiji.

"Ovim bi Saudijska Arabija dotakla novo dno", saopšteno je iz Amnesti Internešenela. Veliki broj pogubljenja, tajne i sumnjive sudske odluke, ne ostavljaju nam izbora nego da sve ovo shvatimo veoma ozbiljno, istako je Džejms Linč, predstavnik Amnestija za Bliski istok i Severnu afriku.

Inače, rekord Saudijske Arabije po broju pogubljenja je 192, koliko ih je bilo 1995. godine, ali se čini da će u 2015. godini taj broj premašiti. Do sada ih je ubijeno već 150 ljudi, što je za 26 odsto više nego prošle godine.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track