PITANJE KOJE MUČI BRITANCE: Laburisti će prvo glasati o intervenciji u Siriji
Foto: Reuters

Hoće debatu

PITANJE KOJE MUČI BRITANCE: Laburisti će prvo glasati o intervenciji u Siriji

Planeta -
Poslanici britanske laburističke partije glasaće po savesti da li Velika Britanija treba da se uključi u borbu protiv Islamske države u Siriji.

Vođa Laburista Džeremi Korbin dozvoliće članovima partije da se izjasne o predlogu premijera Dejvida Kamerona da se počne sa vazdušnim napadima.

U britanskoj javnosti se već spekulisalo hoće li Korbin uopšte da se izjasni za ili protiv vojne akcije. Veruje se da će Korbin staviti svima do znanja da zvanična politika partije ne odobrava planove da se Britanija priključi Francuskoj i SAD u bombardovanju Sirije, ali neće zabraniti članovima stranke da se izjasne po tom pitanju.

Time je i premijer Kameron stavljen pred dilemu da li da nastavi sa zahtevom da glasanje bude ove nedelje, pošto bi se neodlučni laburistički poslanici mogli prikloniti Korbinovom pozivu da se produži rok do glasanje. Očekuje se da će Kameron tražiti glasanje u sredu, mada je rekao da to neće uraditi osim ako nije siguran da postoji jasna većina u prilog napadu.

Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters

Korbin je u pismu tražio od premijera da iznese dodatne detalje o planu za uključenje Velike Britanije u bombardovanje Islamske države u Siriji, kao i da bude dva dana rasprave o tom predlogu. Poslanici konzervativaca kažu da očekuju da će glasanje biti sazvano u sredu, uprkos Korbinovom protivljenju.

Više stotina demonstranata u Londonu tražilo je u subotu od britanskih poslanika da ne podrže vazdušne napade na Islamsku državu u Siriji. Demonstranti su ispred kancelarije premijera u Dauning stritu uzvikivali "Ne bombardujte Siriju".

Protesti su održani i u drugim britanskim gradovima. Britanske vazdušne snage učestvuju u napadima na ekstremiste u Iraku koje predvode SAD, a Kameron je u četvrtak tražio da se britanski napadi prošire i na Siriju.

Kameron je prošle nedelje rekao da Velika Britanija neće preduzimati vojne operacije da se smeni sirijski predsednik Bašar el Asad, već da želi da britanske vazdušne snage gađaju Islamsku državu. Britanski parlament odbio je 2013. godine predlog vlade za napade na Asadove snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track