STOLTENBERG: NATO ne planira novi rat u Libiji, ali tu smo da pomognemo
Foto: AP

Širenje dominacije

STOLTENBERG: NATO ne planira novi rat u Libiji, ali tu smo da pomognemo

Planeta -
Uprkos opasnom širenju Islamske države, NATO u Libiji ne želi rat ali će pomoći u jačanju odbrambenih sposobnosti kada tamo političkim pregovorima bude uspostavljena zakonita vlast

To je danas u Briselu izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na početku zasedanja šefova diplomatija Atlantskog saveza, naglasivši da su NATO saveznici u "mračnom bezbednosnom okruženju" zbog "terorističkih napada, nestabilnost izazvanih nasiljem, kršenja medjunarodnih zakona".

Stoltenberg je na konferenciji za novinare time odgovorio na pitanje nije li čas da se i vojnim sredstvima takodje spreči, a ne da se čeka da opasnost da ekstremisti Islamske države koji su zauzeli ključni grad Sirt u Libiji, svoj teror prošire na celu Libiju i susedni Tunis. On je podvukao da se u sklopu napora UN mora naći političko rešenje za sukobe i krizu u Libiji da bi NATO na poziv legalne vlade mogao da pomogne.

Stoltenberg je rekao da NATO i svi atlantski saveznici igraju ključnu ulogu protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Čelnik NATO je podvukao da svi partneri treba da budu deo koalicije koja ima za cilj razaranje i uništenje islamskih ekstremista u Iraku i Siriji i stav je atlantskih saveznika da je presudno da se "mobilišu lokalne snage i da zemlje regiona ojačaju odbrambene sposobnosti da same sebe brane i da stabilizuju region".

Stoltenberg je dodao da je upravo u tom cilju s iračkom vladom dogovoreno da NATO u Jordanu i Turskoj obuči iračke oficire, a takodje je dogovoreno s vladom u Amanu da NATO obuči i ojača odbrambene snage jordanske armije. To isto je ponudjeno Tunisu, "ključnoj zemlji na severu Afrike", podvukao je on. Stoltenberg je naveo da je ono što NATO čini da u Avganistanu ojača domaće snage bezbednosti za bitku protiv islamskih ekstremista, takodje neposredno vezano za širu bitku protiv terorističkih formacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track