9 scenarija smaka sveta
Foto: SINA

Sudnji dan

9 scenarija smaka sveta

Planeta -
Među najomiljenijima su udar džinovske planete i meteora poput onih u holivudskim filmskim pričama

BEOGRAD - Internetom već mesecima kruže potencijalni scenariji smaka sveta koji je, kako nam se sve češće servira, neizbežan.

Posle priča o čuvenom 12.12. 2012. kada će navodno uslediti smak sveta, sve češće se globalnoj mreži mogu pročitati eventualni scenariji propasti naše planete.

Evo devet najpopularnijih scenarija: Planeta ubica koja juriša ka Zemlji

Među najpopularnijim, ali malo verovatnim scenarijima jeste onaj da će neka nepoznata planeta proći tako blizu Zemlje da će je izbaciti iz ravnoteže. To će navodno dovesti do tolikog pomeranja vode u okeanima da će džinovski cunamiji uništiti ljudsku civilizaciju.

Nestanak magnetnih polova

Pedesetih godina prošlog veka, geolozi su pretpostavili da se magnetni polovi naše planete smenjuju, možda jednom u milion godina. Tako najveći pobornici sudnjeg dana veruju da se taj trenutak bliži, a efekat bi bio kao kada kokice stavite u mikrotalasnu rernu.

Globalna epidemija

Naučnici obožavaju teorije o izbijanju virusa koji uništava ljudski rod pa je i ovaj scenario jedan od najpopularnijih.

Udar meteora

Verovatnoća velikog meteorskog udara koji bi zbrisao život na Zemlji prilično je mala jer se tako nešto dešava možda jednom u deset hiljada godina.

Nuklearni rat

Scenario zvani nuklearna apokalipsa sve češće se spominje u svetskim medijima posebno posle američko-iranskih nuklearnih prepucavanja.

Strašni sud

Ovaj scenario najviše utiče na vernike koji veruju da je krah blizu jer se ljudska rasa toliko iskvarila da do kazne jednostavno mora doći.

Nestanak nafte

Većina ljudi veruje da se najviše ratova vodi upravo zbog nafte, kao i da će se u budućnosti oni voditi zbog vode koje ima sve manje, a moderan svet je rasipa.

Klimatske promene

Od kada je priča o klimatskim promenama uzela maha pre 10-15 godina, ovaj scenario postao je omiljen pogotovo što ima realne osnove da je bahata ljudska ruka uništila vlastiti rod.

Sunce će nas spržiti

Moderna astronomija predviđa da bi naše Sunce za oko pet milijardi godina, moglo toliko da se užari da bi moglo da sprži sve planete našeg sistema, uključujući i našu.

Svim ovim scenarijima, prenosi portal Novi talas, bavi se knjiga "Poslednji mit: Šta nam sve više razmišljanja o apokalipsi govori o Americi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track