VELIKA POBEDA ZA ASADA:  Pobunjenici će napustiti delove Homsa pod njihovom kontrolom
Foto: Reuters

Zajednički dogovor

VELIKA POBEDA ZA ASADA: Pobunjenici će napustiti delove Homsa pod njihovom kontrolom

Planeta -
Grupa od 200 do 300 naoružanih muškaraca otići će, kao prvi korak, u subotu. Prva faza sporazuma trajaće nedelju dana

DAMASK - Predstavnici sirijskog režima i pobunjenici postigli su sporazum o evakuaciji boraca sirijske opozicije iz poslednje četvrti pod njihovom kontrolom u centralnom gradu Homsu, izjavio je guverner provincije Homs Talal Barazi za AFP. "Svi pobunjenici napustiće (četvrt) Vaer u roku od dva meseca.

Grupa od 200 do 300 naoružanih muškaraca otići će, kao prvi korak, u subotu", rekao je Barazi. Prva faza sporazuma trajaće nedelju dana, tokom koje će "deo teškog i oružja srednjeg kalibra biti predat vlastima", kazao je Barazi. Naposletku, oko 2.000 boraca napustiće Vaer, kao i neke porodice pobunjenika. Zauzvrat, režimske snage će okončati svoje vojne operacije u toj četvrti, koja je česta meta granatiranja, i ukinuti njenu opsadu. Pošto evakuacija bude okončana, sirijska policija, ali ne i vojnici, ući će na to područje, dodao je Barazi.

Foto: AP
Foto: AP

Sporazum je postignut nakon današnjeg sastanka između guvernera i predstavnika pobunjeničkih grupa u Vaeru, kao i predstavnika civilnog društva. Delegacija Ujedinjenih nacija, kao i predstavnici specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Stafan de Mistura, takođe su prisustvovali sastanku. Nije poznato da li su oni posredovali u pregovorima ili nadgledali implementaciju sporazuma, navela je francuska agencija. Oko 75.000 ljudi trenutno živi u Vaeru, u odnosu na 300.000 koliko ih je bilo pre početka konflikta u Siriji u martu 2011.

To je jedini deo Homsa koji je ostao pod kontrolom pobunjenika, nakon što se opozicione snage evakuisale iz starog grada u maju 2014. Njihovo povlačenje usledilo je nakon dvogodišnje opsade i svakodnevnog granatiranja i borbi u kojima je razoren stari grad, nekad nazivan "prestonicom revolucije". Sporazum koji je doveo do povlačenja pobunjenika nadgledale su UN..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track