I BRITANIJA BI DA SE UKLJUČI U BORBU: Kameron pozvao poslanike da podrže napade na Islamsku državu
Foto: AP

Vojna akcija

I BRITANIJA BI DA SE UKLJUČI U BORBU: Kameron pozvao poslanike da podrže napade na Islamsku državu

Planeta -
LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je danas 10 i po sati rasprave u parlamentu o tome da li Velika Britanija treba da se uključi u vazdušne napade na položaje Islamske države Siriji.

Kameron je pozvao poslanike svih partija da podrže napade na ekstremiste, navodeći da je vojna akcija "samo jedan deo široke strategije za dovođenje mira i stabilnosti u Siriju".

Britanski premijer je rekao da je tražio i pravne savete pre nego što je zakazao glasanje za sredu. Traženje odobrenja u parlamentu je važno pitanje u Velikoj Britaniji, pošto neki laburisti krive bivšeg premijera Tonija Blera, takođe laburistu, da je uvukao zemlju u rat u Iraku na lažnim tvrdnjama da je Irak raspolagao oružjem za masovna uništavanja.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin juče je poslanicima te stranke omogućio da glasaju po savesti u vezi s predlogom da se Velika Britanija uključi u bombardovanje Islamske države u Siriji, iako je on protiv tih napada.

Britanski parlament odbio je 2013. godine predlog vlade za napade na Asadove snage Britanske vazdušne snage učestvuju u napadima na ekstremiste u Iraku koje predvode SAD, a Kameron je u četvrtak tražio da se britanski napadi prošire i na Siriju.

Kameron je prošle nedelje rekao da Velika Britanija neće preduzimati vojne operacije da se smeni sirijski predsednik Bašar el Asad, već da želi da britanske vazdušne snage gadjaju Islamsku državu. Više stotina demonstranata u Londonu tražilo je u subotu od britanskih poslanika da ne podrže vazdušne napade na Islamsku državu u Siriji.

Demonstranti su ispred kancelarije premijera u Dauning stritu uzvikivali "Ne bombardujte Siriju". Protesti su održani i u drugim britanskim gradovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track