(VIDEO) SVET NE MIRUJE: Ova mapa pokazuje svaki teroristički napad u poslednjih 15 godina
Foto: Youtube/Printscreen

Sve više žrtava napada

(VIDEO) SVET NE MIRUJE: Ova mapa pokazuje svaki teroristički napad u poslednjih 15 godina

Planeta -
Opasnost od terorizma nije vest od juče, ali se broj napada povećava iz godine u godinu.

Terorizam nije svojstven nekom određenom regionu sveta i ne pripada nekoj određenoj ideologiji ili organizaciji. Sledeći video prikazuje svaki teroristički napad u kome je bilo više od 20 žrtava od 1. decembra 2000. godine do 13. novembra 2015.

Tvorac videa, Milan R. Vučkovic, napominje da snimak nije konačan "vodič" za svaki teroristički napad u poslednjih 15 godina. Jednostavno je prikazan trend rasta terorizma.

Video je potkrepljen i podacima sa Globalnog indeksa terorizma koji kažu, recimo, da se broj napada u 2015. godini uvećao za 80 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine je u talasu nasilja poginulo 32.658 ljudi, a 2013. godine 18.111. Rast terorizma može se pripisati dvema grupama - Islamskoj državi i Boko Haramu. Ove dve grupe zajedno su odgovorne za 51 odsto žrtava u 2014. godini u slučajevima koji su povezani sa terorizmom.

Iako je uočen globalni rast terorizma, na Zapadu je poprilično mirno nego u ostatku sveta. Ne računajući napade od 11. septembra, samo 0,5 procenata terorističkih napada u svetu su se dogodili na Zapadu u poslednjih 15 godina.

(Business Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja