CNN: SAD ostaju bez bombi u borbi protiv Islamske države
Foto: AP

Oskudacija

CNN: SAD ostaju bez bombi u borbi protiv Islamske države

Planeta -
Vazduhoplovne snage sada "troše municiju brže nego što možemo da je nadoknadimo", navodi se u saopštenju načelnika vazduhoplovnih snaga SAD, generala Marka Velša

Američke vazduhoplovne snage su ispalile više od 20.000 projektila i bombi od početka vojne kampanje protiv Islamske države pre 15 meseci, saopštili su zvaničnici.

"'B-1' su ispuštali bombe u rekordnom broju... Potrebna su nam sredstva kako bili sigurni da smo spremni za dugu borbu. Ovo je od kritičnog značaja", stoji u saopštenju.

Jedan zvaničnik je rekao za CNN da su Vazduhoplovne snage tražile dodatna sredstva za rakete 'helfajer', kao i da razvijaju planove za povećanje proizvodnje oružja kako bi što brže obnovile zalihe.

Saopštenje dolazi u jeku kritika republikanaca - posebno onih koji se kandiduju za predsednika - koji insistiraju da je administracija predsednika SAD Baraka Obame previše oprezna u borbi protiv ISIL.

Koalicione snage predvođene SAD počele su avgustu prošle godine vazdušne udare na položaje džihadista u Iraku, a narednog meseca ih proširile i na Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track