U SIRIJU HRLI SVE VEĆI BROJ STRANIH BORACA: Evo iz kojih zemalja ih najviše dolazi
Foto: Profimedia

Zabrinjavajući trend

U SIRIJU HRLI SVE VEĆI BROJ STRANIH BORACA: Evo iz kojih zemalja ih najviše dolazi

Planeta -
NJUJORK - Broj stranih boraca koji ratuju u Siriji u proteklih 18 meseci je enormno povećan, a ratnici u ovu, ratom razorenu zemlju dolaze iz 86 zemalja sveta.

Kompanija "Soufan Group" iz Njujorka, koja se bavi sigurnosnim istraživanjima, objavila je izveštaj u kojem se navodi da je broj stranih boraca na sirijskim ratištima u junu prošle godine bio 12.000, a da je taj broj do decembra ove godine znatno povećan, odnosno pretpostavlja se da se trenutno na sirijskim ratištima nalazi između 27.000 i 31.000 stranih boraca.

U Izveštaju se navodi da enormno povećanje broja stranih ratnika koji se bore u redovima tetorističke organizacije ISIS ili drugih militantnih grupa pokazuje da su nedovoljne mere borbe za sprečavanje stranih boraca da dođu u Siriju.

Pripadnici Al Nusre, Foto: Profimedia
Pripadnici Al Nusre, Foto: Profimedia

Stručnjaci dalje navode da na sirijskim ratištima deluju borci iz 86 zemalja, a da je u proteklih godinu i po najveći porast za oko 300 odsto zabeležen kada su u pitanju borci koji su u Siriju došli iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Pretpostavlja se da na ratnim frontovima u Siriji ima 2.400 boraca iz Rusije, a većina njih dolazi iz Čečenije i Dagestana. Iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza na sirijska ratišta je otišlo 4.700 boraca.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Znatan porast zabeležen je i kada su u pitanju zemlje Evropske unije. U junu prošle godine je na sirijskim ratištima bilo 1.500 boraca iz EU, a trenutno se pretpostavlja da ih ima najmanje 5.000. Čak 3.700 njih u Siriju je došlo iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Belgije. Do sada se iz Sirije u ove četiri evropske zemlje vratilo oko 1.000 boraca.

Međutim, najviše stranih boraca u Siriji, njih najmanje 6.000 došlo je iz Tunisa. Na drugom mestu je Saudijska Arabija iz koje je u Siriju otišlo 2.400 boraca, a na trećem mestu je Rusija. Iz Turske je u Siriju otišlo 2.100, a iz Jordana 2.000 boraca.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track