ON HOĆE DA RUŠI PUTINA: I spreman je da pomogne revoluciju protiv njega
Foto: Ap 2015

Tajkunske namere

ON HOĆE DA RUŠI PUTINA: I spreman je da pomogne revoluciju protiv njega

Planeta -
Proterani tajkun i bivši ruski zatvorenik Mihail Hodorovski rekao je u današnjem javnom nastupu da je revolucija u Rusiji neizbežna i da će pomoći u njenom ostvarivanju

Govoreći na konferenciji u Londonu, Hodorovski je Kremlj optužio za samoubilačku spoljnu politiku, uvođenje "nezakonitih zakona" i progon građana na korumpiranim sudovima što je nazvao "protivustavnim udarom". Prema njemu, Putin je Rusiju doveo u poziciju u kojoj je revolucija "neizbežna i neophodna".

Hodorovski je nekada važio kao jedan od najbogatijih ruskih oligarha, ali je optužen za poreske prevare i proneveru zbog čega je odležao desetogodišnju kaznu zatvora. Deo javnosti smatra da je kažnjen zbog političkih ambicija i on je vremenom postao jedan od simbola otpora Kremlju, piše AP.

On je u današnjem govoru rekao da nije zainteresovan za karijeru u politici, ali da "ne može mirno sedeti i gledati šta se događa u Rusiji" i da želi pomoći u mirnoj revoluciji.

"Ja ću sigurno dati najbolje od sebe kako bi osigurao povratak vladavine prava kroz revoluciju, da bi Putin i njegova svita mogli da odgovaraju društvu pred nezavisnim sudovima," rekao je tajkun.

Hodorovski je poslednjih meseci nekoliko puta javno istupio protiv Putina, što je dovelo do napetosti i novog pokretanja istrage o ubistvu gradonačelnika Vladimira Petukhova u 1998. godini.

Tužitelji sumnjiče bivšeg tajkuna za saučesništvo u zločinu, zbog čega su mu ove nedelje uručili sudski poziv, ali on i njegovi saradnici odbacuju navode.

Hodorovski je danas rekao da nema nameru da sarađuje sa istražiteljima.

(index.hr/HINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track