(VIDEO) REVOLUCIONARNO ORUŽJE: Izmišljen pištolj koji će spasavati ljude
Foto: Printscreen Youtube

Sjajan pronalazak

(VIDEO) REVOLUCIONARNO ORUŽJE: Izmišljen pištolj koji će spasavati ljude

Planeta -
Američka agencija za hranu u lekove (FDA) odobrila je korišćenje naprave koja će omogućiti zapušavanje rana od metaka u roku od 15 sekundi, koristeći specijalni "sunđerasti" mehanizam za punjenje

Sprava se zove "XSTAT Rapid Hemostasis System" i napunjena je multi-sunđerastim punjenjem koje se može upotrebiti da zaustavi životno opasno krvarenje iz rana, pa čak i teško dostupnih zona poput arterija u vratu, saopštila je FDA

Ova naprava funkcioniše tako što upumpava sunđere veličine tableta u ranu, i na taj način zaustavlja krvarenje a ovo su standardni sunđeri koji se koriste u zaustavljanju otvorenog krvarenja. Mogu se koristiti četiri sata.

Ovaj "pištolj za rane" sadrži 92 kompresovana sunđera a jedno punjenje može da apsorbuje pola litre krvi. Inače, ljudsko telo u proseku ima 5,5 litara krvi.

Naprava je testirana i na bojnom polju prošle godine, a sada je dostupna i za civile. - Kada je proizvod korišćen na bojnom polju, primećeno je da "radi" i u najgorem mogućem scenariju kada potrebna medicinska pomoć nije odmah dostupna - rekao je Vilijam Mejsel iz FDA.

Ipak, FDA je ograničila mogućnost korišćenja ove naprave samo na određene delove tela pa tako nije dozvoljeno da se koristi na nekim delovima grudi, abdomena i karlice.

The FDA’s guidelines, however, limit the use of the device to certain areas of the body, because “definitive care at an emergency care facility cannot be achieved within minutes,” with use not allowed on parts of the chest, abdomen, karlice i ključne kosti.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja