RUSI SEJU STRAH MEĐU DŽIHADISTIMA: Najjačim oružjem razaraju Islamsku državu
Foto: AP

Nastavljeni napadi, sirijska vojska napreduje

RUSI SEJU STRAH MEĐU DŽIHADISTIMA: Najjačim oružjem razaraju Islamsku državu

Planeta -
Korišćenjem najnovijih raketa „kalibar“ i „KAB-500S “ Moskva ispituje i pokazuje svoj arsenal. Zahvaljujući napadima na teroriste, armija Bašara el Asada oslobađa teritorije od IS

DAMASK - Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je juče korišćenje raketa „kalibar“ i podmornice „Rostov na Donu“ u napadima na Islamsku državu, a pojedini mediji ocenili su da je to samo novi dokaz da Kremlj koristi Siriju kao poligon za najnovije naoružanje.Putin je pohvalio arsenal na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji ga je izvestio o operacijama.Analiza- Moramo da analiziramo sve što se događa na terenu i kako funkcioniše oružje. Krstareće rakete „kalibar“ i KH-101 pokazale su se kao moderne i veoma efikasne, a sada znamo i zasigurno da je to visokoprecizno oružje koje može biti opremljeno i konvencionalnim i specijalnim bojevim glavama, kao što su nuklearne. To dosad nije bilo potrebno u borbi protiv terorista, a nadam se da nikad i neće biti - naveo je predsednik Rusije.

Pominjanje nuklearnog naoružanja mnogi svetski mediji preneli su sa zabrinutošću. Međutim, vojnopolitički analitičar Aleksandar Radić kaže da to nije opasno.

- Reč je o tonu koji je dramatičan iz propagandnih razloga. Nema prostora za brigu, u medijima se stvara veća tenzija. Ako birate da li ćete se obratiti putem medija radikalno ili to zaista sprovesti, mislim da je broj jedan bolja opcija - kaže on.Satelitsko navođenjePortal Mil.Today piše Rusija već godinama povećava vojni budžet, ali da niko nije očekivao da će ta zemlja iznenaditi svet inovativnim arsenalom koji testira u Siriji.

- Borbeno dejstvo dalekometnih aviona „tu-160“ i „tu-95MS“ bilo je ne samo premijera tih letelica već prvo delovanje strateških bombardera. Osim toga, prvi put su od Oktobarske revolucije upotrebljeni brodovi iz Kaspijske flote, a posebno pominjanje zaslužuju i krstareće rakete „kalibar“ - piše Mil.Today.Iznenađenje je bilo i korišćenje bombi sa satelitskim navođenjem KAB-500S.

- Rusi su još jednom pokazali i odlične avione „su-34“, koji su debitovali u Južnoj Osetiji, a u Siriju je stigao i najbolji raketni sistem S-400 - piše Mil.Today.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track