(VIDEO) ROGOZIN SLEDIO UKRAJINCE: Za vaš avion Bandera spremili smo novi lovac SMERŠ
Foto: Twitter, Ps Yt

Provereno ubojito oružje

(VIDEO) ROGOZIN SLEDIO UKRAJINCE: Za vaš avion Bandera spremili smo novi lovac SMERŠ

Planeta -
MOSKVA - Vest da bi novi ukrajinski transportni avion An-178 mogao bi da bude nazvan "bandera", u čast ideologa ukrajinskog nacionalizma Stepana Bandere reagovao je zamenik predsednika Vlade Rusije Dmitrij Rogozi koje odgovorio da bi u tom slučaju ruski lovac-presretač trebalo da se zove "smerš".

"Smerš" je inače skraćenica od reči "Smrt špijunima", a tako su se za vreme Drugog svetskog rata nazivale pojedine nezavisne kontraobaveštajne organizacije u Sovjetskom Savezu.

"U tom slučaju bi trebalo našem lovcu-presretaču dati ime 'smerš'", napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Rogozin.

​Pretpostavlja se da je ruski zvaničnik aludirao na neposrednu vezu Bandere sa fašističkim snagama za vreme Drugog svetskog rata i na njegovo učešće u pogromu Jevreja.

Informacija da bi ukrajinski proizvođač aviona "Antonov" mogao da nazove svoj novi avion u čast ozloglašenog nacionaliste izazvala je veliki odjek u javnosti i brojne polemike.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

"Antonov" je raspisao glasanje na Fejsbuku, a korisnici ove društvene mreže uveliko glasaju.

Attention, contest! New Ukrainian aircraft AN-178 will get name from peopleCollective of ANTONOV Company initiated a...

Posted by Antonov Company on четвртак 22. октобар 2015.

​Konkurs je startovao 22. oktobra, a trajaće do 19. decembra. Ime koje bude imalo najviše „lajkova“ — pobediće, a avion će poneti upravo taj naziv.

U spisku ima desetak imena, ali ubedljivo vodi "bandera" sa više od 2.500 glasova. Posle "bandere", najpopularniji su nazivi "amet-han sultan" i "kiborg", sa po oko 700 lajkova. Na listi je predstavljeno desetak imena, a u opticaju su još: "majdan", "konan", "feniks" i druga.

Transportni avion An-178 bio je predstavljen ovog leta u Francuskoj, na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu

"Le Burže 2015“.

Podsetimo, Stepan Bandera (1909-1959) bio je ukrajinski ekstremni nacionalista, terorista, kvisling, Hitlerov saveznik i na kraju agent nekih zapadnih tajnih službi. Danas ukrajinski ultradesničari u svojim pohodima često uzvikuju Banderino ime. Stanovništvo zapadne Ukrajine smatra ge herojem koji se borio za ukrajinsku nezavisnost, dok je za stanovnike istočne Ukrajine, Rusije, Poljske, Zapadne Evrope i jevrejske organizacije on ratni zločinac koji je organizovao etničko čišćenje i masovna ubistva Poljaka i Jevreja. Ubijen je u atentatu KGB-a u Minhenu.

(rs.sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track