BIVŠI GRADONAČELNIK LONDONA: Saudijska Arabija je pretnja za Zapad, a ne Rusija
Foto: Rojters

Finansiraju vehabizam

BIVŠI GRADONAČELNIK LONDONA: Saudijska Arabija je pretnja za Zapad, a ne Rusija

Planeta -
Jednostavna činjenica je da se Zapad ne suočava sa pretnjom od Rusije. Suočeni smo sa pretnjom muslimanskog fundamentalizma, koju uglavnom finansira Saudijska Arabija, kaže Ken Livingston

MOSKVA - Rusija nije tolika prietnja po Veliku Britaniju i Zapad koliko je Saudijska Arabija, rekao je danas bivši gradonačelnik Londona Ken Livingston tokom konferencije u Moskvi, piše britanski dnevnik "Indipendent".

"Jednostavna činjenica je da se Zapad ne suočava sa pretnjom od Rusije. Suočeni smo sa pretnjom muslimanskog fundamentalizma, koju uglavnom finansira Saudijska Arabija, koja je naš saveznik", kaže Livingston.

On je podsjetio da Rijad finansira najnetolerantniji ogranak islama - vehabizam, koji nema nikakve veze sa učenjem proroka Muhameda.

Prema njegovim rečima, Rusija je loše predstavljena u medijima, a demonizovan je i ruski predsednik Vladimir Putin.

"U Britaniji niko ne govori o diskriminaciji Rusa u baltičkim državama i da je EU vršila pritisak na bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča da neće potpisati trgovinske dogovore ukoliko Kijev ne prekine pregovore o trgovinskom sporazumu sa Rusijom. On je donio odluku da neće prekidati pregovore sa Moskvom i poslije je uklonjen sa vlasti", podseća Livingston.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja