PARIZ ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI SVETA: Oland pozvao ministre da usvoje istorijski pakt o klimi
Foto: AP

Sve oči uprte u njih

PARIZ ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI SVETA: Oland pozvao ministre da usvoje istorijski pakt o klimi

Planeta -
PARIZ - Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je danas ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, da preduzmu "odlučujući" korak i usvoje "istorijski pakt" o ograničavanju globalnog zagrevanja.

"Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj", poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo nacrt globalnog sporazuma, preneo je AFP.

"To će biti prvi univerzalni sporazum u istoriji pregovora o klimi", zaključio je predsednik Oland. Fabijus, koji je predsedavao skoro dvonedeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, nacrt sporazuma ministrima, koji do kraja dana treba da odluče da li će ga odobriti ili ne.

On je istakao da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti "istorijska prekretnica" ukoliko bude usvojen.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun održao je nadahnut govor pred učesnicima samita o klimi u Parizu, pozvavši ih da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja, uz poruku da "milijarde ljudi zavise od njihove mudrosti".

Fransoa Oland, Ban Ki Mun, Foto: AP
Fransoa Oland, Ban Ki Mun, Foto: AP

Inače, Fabijus je rekao da će cilj sporazuma biti da do kraja veka bude ograničeno povećanje globalnih prosečnih temperatura na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski nivo, kao i da će se nastojati da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

To je bio glavni zahtev malih ostrvskih zemalja i siromašnih država.

Novi, verovatno konačni nacrt sporazuma treba uskoro da bude predstavljen svetskim pregovaračima. Dokument, prema rečima jednog francuskog zvaničnika, ima oko 20 stranica, oko sedam manje nego prethodni nacrt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track