ISTORIJSKI IZBORI U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Žena prvi put na političkoj funkciji
Foto: Profimedia

Ćlanica Opštinskog veća

ISTORIJSKI IZBORI U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Žena prvi put na političkoj funkciji

Planeta -
Jedna Saudijka izabrana je po prvi put za člana Opštinskog veća, nakon što je Saudijska Arabija ukinula zabranu ženama da učestvuju na izborima.

Salma bint Hizab al-Otejbi osvojila je mesto u veću u provinciji Meka na izborima održanim u subotu, saopštila je izborna komisija.

Opštinski izbori 12. decembra u Saudijskoj Arabiji bili su prvi na kojima je ženama dozvoljeno da glasaju i budu kandidati, što se smatra korakom napred u sporom procesu reformi kada je reč o pravima žena u tom konzervativnom kraljevstvu.

Ukupno 978 žena i 5.983 muškarca prijavilo se da učestvuje na izborima za 284 opštinskih veća. Ipak, svega 131.000 žena se prijavilo da glasa u poređenju sa više od 1,35 miliona muškaraca, od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji.

Prvi opštinski izbori održani su 2005, za kojima su usledili izbori 2011, ali u oba slučaja, samo muškarcima je bilo dozvoljeno da učestvuju, preneo je AFP.

Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track