ŠOK U PARIZU: Nastavnik izmislio da ga je napao islamista u školi
Foto: Printscreen Twitter

Nečuveno

ŠOK U PARIZU: Nastavnik izmislio da ga je napao islamista u školi

Planeta -
PARIZ - Francuski nastavnik koji je danas prijavio da ga je napao pripadnik Islamske države priznao je da je izmislio napad, saopštilo je francusko tužilaštvo.

Tužioci još ispituju nastavnika kako bi utvrdili zašto je lagao, prenosi AFP. Nastavnik u predškolskoj ustanovi u Obervilijeu, predgrađu Pariza Sen-San-Deni, jutros je hospitalizovan sa lakim ubodima u predelu vrata i stomaka.

On je tvrdio da ga je napao čovek u kombinezonu dok se spremao za čas i da prilikom napada koristio nož za papir i makaze koji su se nalazili u prostoriji.

Napadač je navodno uzvikivao "Ovo je upozorenje u ime Daeša (tzv. Islamske države)". S obzirom na mere opreza i zabrinutost posle prošlomesečnih napada u Parizu istragu su odmah preuzeli tužioci nadležni za borbu protiv terorizma a francuska ministarka prosvete Naža Valo-Belkasem je došla na lice mesta i okvalifikovala napad kao "nedopustiv i krajnje ozbiljan čin".

Veruje se da je nastavnik sam sebi naneo povrede.

Od polovine novembra bezbednost u školama u Francuskoj je pojačana. Islamska država je u novembru pozvala svoje sledbenike da ubijaju nastavnike u francuskom obrazovnom sistemu zbog svetovnog podučavanja i zbog toga što su "u otvorenom ratu protiv muslimanske porodice".

U tom stilu, magazin Islamske države "Dar-al-Islam" na francuskom jeziku u svom novembarskom izdanju pozvao je pripadnike IS da ubijaju francuske predavače opisujući ih kao "neprijatelje Alaha".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track