HAKERI OTKRILI: Tri islamistička Tviter naloga vode do britanske vlade
Foto: Reuters 2015

Zabrinuti

HAKERI OTKRILI: Tri islamistička Tviter naloga vode do britanske vlade

Planeta -
LONDON - Najmanje tri naloga na društvenim mrežama koji podržavaju Islamsku državu vođena su sa adresa povezanih sa britanskom vladom, tvrdi grupa hakera.

Grupa tinejdžera otkrila je detalje o IP adresama koje su koristila trojica džihadista kako bi pristupili Tviteru i na taj način vodili onlajn regrutaciju.

Verovalo se da je sedište ovih adresa u Saudijskoj Arabiji, ali posle dalje pretrage se utvrdilo da trag vodi do Departmana za rad i penzije britanske vlade.

"Nalozi vode do Londona, doma britanskih tajnih službi", kažu hakeri pitajući "Ne mislite li da je to čudno".To je naravno izazvalo sumnje da neko u vladi vodi islamističke naloge ili, pak da su ih tajne službe pokrenule kako bi uhvatili teroriste u zamku.

Zvaničnici su priznali da su ranije ove godine dve IP adrese prodali dvema saudijskim firmama pa je to razlog zašto su pojedinci pomislili da su Britanci povezani sa džihadistima. Čim su prodate adrese njih su preuzeli teroristi u svoje svrhe, u cilju širenja propagande.

"Pažljivo biramo kojim tačno kompanijama prodajemo adrese, ali kako ih njihove mušterije koriste to je već van našeg domašaja", kažu iz vlade.

Ipak, zvaničnii nisu otkrili i koliko novca zarađuju ovakvim biznisom.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track