GDE ĆE IM DUŠA: Turci migrante tuku i vraćaju nazad na ratišta
Foto: Anadolija

Tvrdnje međunarodnih organizacija

GDE ĆE IM DUŠA: Turci migrante tuku i vraćaju nazad na ratišta

Planeta -
Turska je protivzakonito zatvorila desetine izbeglica i naterala ih da se vrate u ratnu zonu, tvrdi međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel.

Amnesti u svom izveštaju navodi da su turske vlasti odvele migrante do udaljenih zatvora u kojima su držani u izolaciji dodajući da je bilo informacija i o zlostavljanju uključujući premlaćivanja.

Turska je primila oko 2,2 miliona sirijskih izbeglica od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine. Iako su stotine hiljada od tada otišle prema zemljama EU u toj zemlji je i dalje najveća izbeglička populacija na svetu.

EU i Ankara prošlog meseca su postigli dogovor o pomoći Turskoj vrednoj tri milijarde evra kao i druge povlastice ukoliko Turska smanji priliv migranata u Evropu. Amnesti navodi da raspolaže dokazima o više od 100 deportacija u

Irak i Siriju i strahuje da je stvarni broj puno veći a uključuje deportacije i u Avganistan.Turska vlada odbacila je tvrdnje kao neistinite i navodi da manje od jedan odsto Sirijaca ima ograničenje kretanja.

Prema organizaciji deo evropskih novaca troši se na gradnju pritvora u kojima su zabeležena zlostavljanja.

- EU mora da osigura da finansiranje i saradnja sa Turskom u pogledu migracije unapređuje a ne krši prava izbeglica i migranata - navodi se u izveštaju.

(24sata.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track