SVE CRNJE OD CRNJEG: Ovi događaji su obeležili 2015. godinu
Foto: Reuters

Ukratko

SVE CRNJE OD CRNJEG: Ovi događaji su obeležili 2015. godinu

Planeta -
Godinu koja polako ostaje iza nas obeležila je uglavnom eskalacija terorizma i migrantska kriza koja je direktna posledica svega toga. Ovo je samo deo tih događaja.

Ono što će biti nezaboravno jesu svakako teroristički napadi u nekoliko država u svetu, u prvom redu u Francuskoj.

Među glavnim zbivanjima koja su obeležila ovu godinu je rat u Siriji koje traje već gotovo pet godina i zbog kojeg su milioni ljudi primorani da napuste svoje domove. Sve je to dovelo i do velike humanitarne i izbegličke krize u, najviše u Evropi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: AP
Foto: AP

Nekoliko događaja koji su obeležili godinu su teroristički napadi u Parizu, stampedo tokom hadžiluka u Meki, zemljotres u Nepalu i napadi terorističke organizacije ISIS.

Islamska država je nastavila sa svojim najrazličitijim krvavim pogubljenjima, a na naš region posebno je ostavila vest o pogubljenju Hrvata Tomislava Salopeka koji je bio na radu u Egiptu.

Ove godine je podignuta i zastava Palestine pred sedištem Ujedinjenih naroda u Njujorku pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas pred Generalnom skupštinom rekao kako se nada da će nezavisna država Palestina zauzeti svoje zasluženo mesto u UN-u.

Tokom 2015. godine u celom svetu su zabiežene velike prirodne katastrofe koje su odnele hiljade života. U drugoj polovini godine Nepal je pogodio zemljotres, najveći u poslednjih 80 godina. Poginulo je više od 8.000 ljudi.

Nepal, Foto: AP
Nepal, Foto: AP

U žiži svjetske javnosti je bila i teška situacija hiljada izbeglica iz Bangladeša i Arakana kao i njihova sudbina na brodicama i brodovima.

Posle 50 godina, prvi put su se sastali lideri Sjedinjenih Američkih Država i Kube. Sa druge strane, odnosi Rusije i Turske su značajno pogoršani pošto je Turska oborila ruski vojni avion, koji je bio iznad Sirije.

Oboren ruski avion, Foto: Anadolija
Oboren ruski avion, Foto: Anadolija

Rusija je 30. septembra započela vojnu intervenciju u Siriji na poziv tamošnje vlasti.

Takođe, 31. oktobra ruski putnički avion se srušio iznad Egipta kada je poginulo 224 ljudi. Islamska država je preuzela odgovornost.

Olupina srušenog aviona, Foto: AP
Olupina srušenog aviona, Foto: AP

Posle požara u klubu u Bukureštu gde je poginula 61 osoba ostavku je podneo premijer Rumunije Viktor Ponta.

Protesti u Bukureštu, Foto: AP
Protesti u Bukureštu, Foto: AP

Godina je počela terorističkim napadom na redakciju francuskog satiričnog časopisa Šarli Ebdo, a slična sudbina Parižane je zadesila i u novembru, kada je tokom terorističkih napada ubijeno 130, a povređeno više od 350 ljudi.

U senci napada na Pariz ostala su mnoga krvoprolića širom sveta, u Nigeriji, Bejrutu i drugim krajevima u kojima terorizam uzima sve više žrtava.

(Anadolija/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track